Toimittajaa ei päästetty ministeriön tilaisuuteen – Ministeriö: Syynä luottamuspula

Valtiovarainministeriö on evännyt toimittajan pääsyn ministeriön taustatilaisuuteen. Porttikiellon saanut toimittaja Jari Hanska on työskennellyt muun muassa Voima-lehden toimittajana ja Eduskunta-näytelmän käsikirjoittajana. Ministeriön mukaan virkamiehet ovat kokeneet toimittajan toiminnan epäreiluna.

Kotimaa
Kuvakaappaus Jari Hanskan Facebook-sivulta.
Kuvakaappaus Jari Hanskan Facebook-sivulta.Yle Uutisgrafiikka

Valtiovarainministeriön tiedotusjohto latelee tiukat perusteet sille, miksi toimittaja Jari Hanskan pääsy ministeriön taustatilaisuuteen evättiin.

Asiasta heräsi keskustelu sen jälkeen, kun Hanska kertoi tapahtumien kulusta avoimella Facebook-sivullaan.

Viestintäjohtaja Liinu Lehto sanoo Hanskan syyllistyneet toistuvasti journalistin ohjeiden rikkomiseen.

– Jari Hanska on toistuvasti haastatellessaan meidän ministeriön väkeä ja virkamiehiä, toiminut näiden journalistin ohjeiden vastaisesti, Liinu Lehto perustelee.

Lehdon mukaan Hanska on muun muassa rikkonut journalistin ohjetta numero 17, jonka mukaan haastateltavan oikeuksiin kuuluu ennakolta tietää mihin asiayhteyteen haastattelu tehdään ja missä eri välineissä se mahdollisesti julkaistaan.

– Ministeriön virkamiehille ei ole tehty selväksi, että haastattelua käytetään toisessa mediassa kuin siinä haastattelun yhteydessä on kerrottu.

Lehdon mukaan virkamiehet ovat kokeneet Hanskan toiminnan hyvin epäreiluna. Lehdon mukaan näin kohdeltuja virkamiehiä on useita.

Luottamuksen voi saada takaisin

Valtiovarainiministeriö eväsi Hanskan pääsyn taustatilaisuuteen, jonka aiheena ovat hallintarekisteriin liittyvät asiat. Viestintäjohtaja Lehdon mukaan ministeriö järjestää myös kaikille avoimia tiedotustilaisuuksia ja sellaisia tilaisuuksia, joihin kutsutaan tietyistä erityisaiheista kiinnostuneita toimittajia.

Hanskan pääsy taustatilaisuuteen evättiin VM:n mukaan aiempien kokemusten perusteella.

– Ne eivät menneet ihan kuin Strömsössä, viestintäjohtaja Lehto huomauttaa.

Erimielisyyksistä huolimatta VM:stä kerrotaan, että Hanska voi saada ministeriön luoton vielä takaisin.

– Tottakai voi, viestintäjohtaja Liinu Lehto vakuuttaa.