Uusi jättiläiskilpikonnalaji tunnistettu Galápagossaarilla

Galápagossaarilla on nyt tunnistettu yhteensä 15 eri jättiläiskilpikonnalajia.

luonto
Galápagoksenjättiläiskilpikonna.
Galápagoksenjättiläiskilpikonnat ovat kasvinsyöjiä. Jose Jacome / EPA

Joukko kansainvälisiä tutkijoita kertoo tunnistaneensa uuden jättiläiskilpikonnalajin rikkaasta luonnostaan tunnetulla Galápagossaarilla. Geenitestit paljastivat, että Santa Cruzin saarella asuvat kaksi jättiläiskilpikonnapopulaatiota ovat eri lajia. Tähän asti tutkijat ovat uskoneet niiden kuuluvan samaan lajiin.

Uuden lajin edustajia on vain muutama sata, kertoo Ecuadorin ympäristöministeriö. Tieteelliseksi nimeksi Chelonoidis donfaustoin saanut laji elää 40 neliökilometrin alueella Santa Cruzin itäpuolella. Saaren toinen, 2 000 päinen, jättiläiskilpikonnapopulaatio Chelonoidis porteri elää kymmenen kilometrin päässä saaren länsipuolella.

Nyt tunnistettu laji on lähempänä viereisen San Cristóbal -saaren jättiläiskilpikonnia kuin naapureitaan. Galápagossaarilta löytyy nyt yhteensä 15 jättiläiskilpikonnalajia.

Galápagossaarten jättiläiskilpikonnat ovat pitkäikäisiä kasvissyöjiä, jotka voivat elää jopa 200 vuotta. Ne voivat kasvaa jopa 255-kiloisiksi ja selvitä vuoden ilman ruokaa tai vettä.

Galápagossaaret sijaitsevat Tyynessä valtameressä noin 1 000 kilometrin päässä Ecuadorin rannikolta, ja ne ovat Unescon maailmanperintökohteiden listalla.

Tutkimus julkaistiin Plos One -tiedejulkaisussa.

Lähteet: AFP, Reuters