1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinan kommunistipuolueen uudet säännöt: Kiellettyä on mässäily, irstailu ja golf

Kiinassa on 88 miljoonaa kommunistipuolueen jäsentä. Heille asetetut käytössäännöt puuttuvat voimakkaasti heidän henkilökohtaiseen elämäänsä. Kiina haluaa, että puolueen jäsenet viettävät esimerkillistä elämää.

Ulkomaat
Kiinan Kommunistipuolueen 90-vuotisjuhlallisuuksissa Sotilaat heiluttelevat Kiinan lippuja.
STR / EPA

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitea on uudistanut jäsenistönsä käytössääntöjä. Puolue haluaa, että sen jäsenistö toimii esikuvallisesti muuhun kansaan nähden. Puolueen jäsenyys edellyttää nuhteetonta käytöstä.

Ensi kertaa puolueen käytössäännöt on määrätty koskemaan kaikkia puolueen 88 miljoonaa jäsentä, kertoo virallinen uutistoimisto Xinhua (siirryt toiseen palveluun).

Käytössäännöt on ensisijaisesti laadittu kitkemään Kiinassa rehottavaa korruptiota. Säännöissä määrätäänkin puolueen jäsenet työskentelemään epäitsekkäästi, erottamaan yksityinen ja julkinen etu toisistaan, ja toimimaan julkisen edun hyväksi.

Vanha säädöstö miellettiin Kiinassa epäkäytännölliseksi, sillä monet pykälät olivat päällekkäisiä maan rikoslain kanssa. Rikoslain ja puolueen sääntöjen erotteleminen oli hankalaa. Tästä syystä uusista säännöistä on poistettu monia pykäliä, jotka koskivat lahjontaa, korruptiota ja vallan väärinkäyttöä.

Puolueen tiedotteen mukaan uusien sääntöjen moraalista kuria koskevat kohdat ovat nyt tiukempia kuin laki. Puolueen jäseniä kannustetaan vaatimattomaan elämäntapaan ja vastustamaan kaikenlaista huikentelevaisuutta. Puolueen jäsenten on paitsi oltava poliittisessa toiminnassaan rehellisiä, myös kehittämään omaa luonnettaan ja viettämään harmonista perhe-elämää.

Aivan uusina pykälinään kommunistisen puolueen säännöissä jäseniltä kielletään kohtuuton syöminen ja juominen sekä golfinpeluu.

Vanhoissa säännöissä puututtiin seksielämään kieltämällä rakastajien tai rakastajattarien pitäminen ja aviorikokset. Uudet säännöt menevät pitemmälle. Uuden muotoilun mukaan kiellettyjä ovat "sopimattomat seksuaaliset suhteet muiden kanssa".

Lisäksi uudet säännöt kieltävät puoluetta hajottavien ryhmäkuntien muodostamisen puolueen sisälle ja vallan väärinkäyttämisen etujen saamiseksi omille perheenjäsenille tai henkilökunnalle. Puolue kieltää myös pimittämästä sellaisia henkilökohtaisia asioita, joiden pitäisi tulla puolueen tietoon.

Puolue tähdentää, että kaikkien jäsenten on lujitettava sitoutumistaan kommunismin ihanteisiin ja sosialismiin kiinalaisilla erityispiirteillä.

Lue seuraavaksi