Hyppää sisältöön

Kaverukset kasvattivat kimpassa joulukinkut

Se lähti keväällä kohtalaisen nopeasta ideasta. Silmissä kiiluivat komeat joulukinkut, kyljykset tuoksuivat nenässä, suussa jo melkein maistui lehtipihvi, kun Reino, Ari, Juha-Matti ja Heivo päättivät ottaa sian per mies ja kasvattaa ne lihoiksi pakastimeen.

Herlevin, Norströmin, Puronahon ja Kiiven oli myös helppo toteuttaa ideansa: tilat ja viljakin löytyvät omasta takaa.

Lokakuussa on jäljellä enää kolme porsasta, nekin kovaa kyytiä muuntumassa Herlevin, entisen teurastajan, käsissä sisä- ja ulkofileiksi, lehtipihviksi, kyljyksiksi, suolalavoiksi, ripsiluiksi ja sisäelimiksi.

– Isoja olivat, lihapaino 90 kiloa. Pari kolme kiloa menee haaskuuseen tai ei hukkaan sekään, kun koirille. Ainoastaan suolet haudattiin, kertoo Reino Herlevi.

Yksi syötiin jo pienempänä porsaana kesällä parhaaseen grilliaikaan. Sikanelikon karkureissu kylille juhannuksen aikana Kokkolan Ullavassa koitui yhden kohtaloksi. Porsas loukkasi jalkansa ja jouduttiin lopettamaan ennen aikojaan.

Pystyykö kesäkaverin syömään?

Lihaleikkuu hoituu poppoolta hirviporukan teurastiloissa ammattilaisten ottein. Kolme sikaa mieheen tarkoittaa pakastimesta lihaa maaliskuulle asti.

Mutta pystyykö sitä syömään kesäkavereitaan?  Onko karaistava itsensä ajattelemaan, että possuilla oli hyvä elämä ja nopea loppu?

Elämän realiteetit täytyy pitää hanskassa. Sika on ruuaksi tarkoitettu, ja ruuaksi tehdään. Hyvän elämän on saanut elää mutta hyvää lihaakin siitä tulee.

– Elämän realiteetit täytyy pitää hanskassa. Sika on ruuaksi tarkoitettu, ja ruuaksi tehdään. Hyvän elämän on saanut elää, mutta hyvää lihaakin siitä tulee. En olisi varmaan aikoinaan ruvennut koskaan teurastajaksi, jos olisin joka sikaa tunteillut, Reino Herlevi pohtii.

Näillä miehillä on takuuvarmaa lähiruokaa joulupöydässään. Possujen hoitamisen, syöttämisen ja työn hintaa on turha laskea.

– Kaupan kinkku tulisi paljon halvemmaksi, mutta ei tässä rahaa ajateltu.

Joulusikojen kasvatusta on jo varovasti suunniteltu taas ensi kesäksi. Lampaitakin voisi ottaa. Miesten tekee mieli rosvopaistia.

.
.