Lintujen talviruokinnan voi jo aloittaa – ihan mitä tahansa siivekkäille ei kuitenkaan saa tarjota

Suomalaiset ovat innokkaita lintujen ruokkijoita. Ruokintaa aloitettaessa pitää kuitenkin kiinnittää huomiota oikeanlaiseen ruokintapönttöön ja sen sijoituspaikkaan. Tarjolle pantavia ostettaessa kannattaa muistaa, että linnut ovat erikoistuneet osin erilaiseen ruokavalioon.

luonto
Talitintti istuu lintulaudalla.
Toni Pitkänen / Yle

Vaikka syksy on jo pitkällä, linnut löytävät vielä ravintoa luonnosta. Ruokinta olisi syytä aloittaa, kun lämpötila alkaa öisin painua pysyvästi pakkasen puolelle ja viimeistään silloin, kun lumi peittää maan. Talviruokinnan voi Birdlife Suomen mukaan kuitenkin halutessaan aloittaa jo syksylläkin.

– Joskus ollaan huolissaan siitä, että muuttolinnut jäävät ruokinnan turvin tänne, mutta se pelko lienee melko aiheeton. Sen sijaan kesäruokintaa ei suositella. Syksyllä voi kuitenkin turvallisin mielin aloittaa ruokinnan, Birdlifen tiedottaja Jan Södersved kertoo.

Talviruokinta ei Södersvedin mukaan ole välttämätöntä, mutta siitä on suuri apu pikkulinnuille etenkin kovina pakkastalvina.

– Eihän meillä aikaisemmin ole talviruokintaa ollut, mutta lintuja on silti ollut. Moni laji on kuitenkin suuresti hyötynyt talviruokinnasta. Esimerkiksi tali- ja sinitiaiset ovat runsastuneet talviruokinnan ansiosta. Kun talven yli selviää hyvässä kunnossa, silloin pesintäkin onnistuu paremmin.

Ruokintalaudan pitää olla oikeanlainen

Lintulaudan valinnassa kannattaa miettiä sitä, miten ehkäistään mahdollisimman hyvin erilaisten tautien leviäminen lintujen keskuudessa. Södersved kehottaakin suosimaan automaattimallisia ruokintalautoja.

Jos syöttöpaikan alle kertyy ruokaa, se houkuttelee rottia ja muita haittaeläimiä.

Arja Holopainen, Mikkelin seudun terveysvalvonnan johtaja

– Niissä ruoka valuu kourua pitkin paikkaan, mistä lintu sitten ulkopuolella seisten sen syö. Näin linnut eivät pääse ulostamaan ruoan joukkoon.

Mikkelin seudun terveysvalvonnan johtajan Arja Holopaisen mukaan on myös tärkeää muistaa puhdistaa ruokintapaikan alusta säännöllisesti.

– Jos syöttöpaikan alle kertyy ruokaa, se houkuttelee rottia ja muita haittaeläimiä, Holopainen sanoo.

Myös ruokinta-automaatille voi kiivetä siivettömiä vierailijoita. Yleisin kutsumaton vieras lienee orava. Oravien pääsyä apajille voidaan vaikeuttaa esimerkiksi ripustamalla automaatti narun päähän. Södersved tosin kehottaa miettimään, onko se välttämätöntä.

– Miksei oravallekin voisi antaa ruokaa. Se on tietysti melkoinen rohmuaja, ja siksi moni käy sitä vastaan teknistä sodankäyntiä. En ole varma, onko kukaan keksinyt täysin oravan pitävää ruokintalaitetta, Södersved kertoo.

Paikan valinnassa on otettava huomioon monta asiaa

Ruokinta-automaatti kannattaa sijoittaa siten, että se on lintujen kannalta suojaisessa paikassa, puiden tai pensaiden katveessa.

– Linnut käyvät usein mieluusti vain äkkiä hakemassa ruokaa ja siirtyvät sitten turvallisempaan paikkaan ruokailemaan, Södersved sanoo.

Paikkaa mietittäessä tärkeää on myös se, että ruokkijat itse näkevät ikkunoista ruokintapaikalle ja voivat näin tarkkailla lintulaudan vilskettä.

Omakotitaloissa asuvat voivat hoitaa talviruokinnan haluamallaan tavalla, mutta heidänkin pitää varmistaa, ettei ruokinta aiheuta haittaa naapureille. Rivi- ja kerrostalojen asukit puolestaan tarvitsevat taloyhtiön luvan, ennen kuin ruokinta voidaan aloittaa.

– Kannattaa myös yhteisesti sopia siitä, mihin syöttöpaikka laitetaan. Sitä ei pidä laittaa lähelle talon seinää, lasten leikkipaikkaa tai muuta paikkaa, missä siitä on haittaa muille asukkaille. Nämä asiat saavat aikaan erimielisyyksiä, Holopainen sanoo.

Eri linnut popsivat osin erilaista ruokaa

Birdlife Suomen Södersved muistuttaa, ettei linnuille pidä tarjota mitään pilaantunutta tai voimakkaasti maustettua ruokaa.

Moni pistäisi mielellään ruoantähteitä tarjolle linnuille, mutta ihan mitä vain ei kannata laittaa.

Jan Södersved, Birdlife Suomen tiedottaja

– Moni pistäisi mielellään ruoantähteitä tarjolle linnuille, mutta ihan mitä vain ei kannata laittaa.

Suosituinta linnunruokaa ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät ja erilaiset teolliset rasvaseokset, joissa on joukossa siemeniä ja pähkinämurskaa.

– Parasta ruokaa on se, missä on eniten energiaa. Auringonkukansiemenet ja maapähkinät menevät kirkkaasti kotimaisten viljojen edelle, jos linnuilta kysytään. Paitsi jos kysytään keltasirkuilta ja varpusilta. Ne käyvät edelleen mieluusti syömässä kauraa, Södersved kertoo.

Linnuille voi Södersvedin mukaan tarjota myös vaikkapa hirssiä, pellavansiemeniä, omenaa ja marjoja. Mitä runsaampi valikoima ulos on katettu, sitä runsaammaksi myös paikalla vierailevien lintulajien määrä todennäköisesti kasvaa.

– Tavallisesti yhdellä ruokintapaikalla saattaa käydä reilu kymmenkunta lajia. Oikein monipuolisella ja hyvällä ruokapaikalla voi vierailla parikymmentäkin lintulajia.