1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yrittäjien rahat ja henkiset voimavarat loppu – Talousvaikeuksiin apua hakevien määrä räjähti

Yrittäjät odottavat liian kauan ennen kuin hakevat apua yrityksen ongelmiin.

Kuva: Yle

Talousvaikeuksiinsa neuvontaa kaipaavien yrittäjien määrä on kasvanut huimasti viimeisen vuoden aikana. Yritys-Suomen Talousapu-neuvontapalveluun tulee yhteydenottoja nykyisin lähes 70 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Vuonna 2014 yhteydenottoja tuli palveluun 1638 kun tänä vuonna yhteydenottoja on ollut jo nyt 2100.

– Taloudellinen tilanne näkyy selvästi yhteydenotoissa. Yrittäjät ottavat yhteyttä neuvontapalveluun usein aivan liian myöhään eli puhelimeen tartutaan vasta, kun ollaan jo saatu esimerkiksi verottajalta konkurssiuhkainen maksuvaatimus, kehityspäällikkö Jari Leskinen Yritys-Suomesta kertoo.

Suurin syy siihen, miksi yrittäjä ottaa yhteyttä neuvontaan on se, että rahat ovat loppu, henkiset voimavarat ovat loppu ja yritystä haluttaisiin silti jatkaa.

– Apua pitäisi hakea jo siinä vaiheessa, kun joutuu pohtimaan, mitkä laskut maksaa ja mitkä jättää maksamatta, Leskinen sanoo.

Läheiset soittavat pelätessään, että yrittäjä tekee itselleen jotain

Muita yleisiä syitä neuvontapalveluun soittamiselle ovat esimerkiksi sen selvittäminen, onko yrityksen velkajärjestely mahdollinen, miten toimia konkurssin uhatessa tai miten yrityksen voi lopettaa. Monesti tilanne on myös se, että peruasiat voivat olla kunnossa, mutta yrittäjä ennakoi jo tulevia rahaongelmia. On myös tavallista, että puhelu tuleekin yrittäjän sijaan hänen läheiseltään, joka on huolissaan yrittäjän tilanteesta.

– Yrittäjät vievät tilanteet todella pitkälle. Osa on lähes toimintakyvyttömiä ja kun läheiset soittavat tänne, niin osa on huolissaan siitä, että yrittäjä saattaa tehdä itselleen jotain. Noin 10-15 prosenttia soitoista tulee läheisiltä, kun yrittäjä itse ei pysty tai halua keskustella asiasta. Yleensä kuitenkin aina jossain vaiheessa saadaan yrittäjä itsekin puhumaan, Leskinen kertoo.

Mitä pienemmältä paikkakunnalta yrittäjä on, sitä varmemmin hän vaikenee ongelmistaan.

– Pienillä paikkakunnilla tieto ongelmista leviää nopeasti ja juorut vievät viimeisenkin onnistumisen mahdollisuuden mennessään. Häpeä epäonnistumisesta on suuri.

Vain kolmannes soitoista johtaa yrityksen lopettamiseen

Yksi merkittävä syy lisääntyneeseen puhelumäärään Talousavussa on lainmuutos, jonka seurauksena myös yksityiset ammatin- ja elinkeinonharjoittajat voivat nyt päästä velkaneuvonnan piiriin. Se mahdollistaa tilanteen saamisen kuntoon velkajärjestelyllä ilman yrityssaneerausta, joka on kallis ja raskas prosessi.  Noin kolmannes Talousapuun tulleista yhteydenotoista liittyy velkajärjestelyyn.

Velkaneuvontaan pääsevät kuitenkin vain ne yritykset, jotka vielä ovat elinkelpoisia.

– Noin kolmannes kaikista puheluista johtaa siihen, että annamme neuvoja miten lopettaa yritystoiminta oikein. Näissä tapauksissa yrityksen tilanne on niin huono, ettei enää voi tehdä mitään. Me neuvomme silloin käytännön asioissa ja ohjaamme mielenterveysalan kriisipalveluihin saamaan keskusteluapua. Vaikka meillä on töissä yrityselämän asiantuntijoita, niin monesti työ on sielunhoitoa, Leskinen sanoo.

Syksyllä 2015 pienten ja keskisuurten yritysten yritysbarometrin perusteella maksuvaikeuksia on etenkin teollisuuden, rakentamisen ja kaupan aloilla noin viidenneksellä yrityksistä. Parhaiten menee yli 50 työntekijän yrityksillä, vaikeinta on alle 10 henkilöä työllistävillä firmoilla.

Yritys-Suomen Talousapu on työ- ja elinkeinohallinnon neuvontapalvelu, joka keskittyy neuvomaan yrityksiä talous- ja maksuvaikeuksissa. Neuvojat ovat yrityksen kehittämisen, talouden ja liiketoiminnan terveyttämisen asiantuntijoita, joilla on pitkä kokemus pk-yritysten kanssa toimimisesta.