1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sodan tuhoilta säästyi vain yksi vanhan Jäämerentien silloista – nyt Vaskurin siltaa juhlitaan

Vaskurin silta on todellinen harvinaisuus. Se on ainoa vanhan Jäämerentien silta, joka säästyi toisen maailmansodan aikaisilta tuhoilta. Torstaina sillalla avataan rovaniemeläiskoululaisten näyttely Evakkotaival lasten silmin.

kulttuuri
Valokuvanäyttelyn pystytystä Vaskurin sillalla
Napapiirin yläasteen oppilaiden maalaussarja Pomminpurkajat kertoo tositarinan Toivo Mannisesta ja Kauko Aakkosesta, jotka pelastivat Vaskurin sillan pommeilta Lapin sodan aikaan.Yle / Bikka Puoskari

Tämä vuosi on Lapin sodan päättymisen ja evakosta paluun juhlavuosi. Seitsemänkymmentä vuotta sitten Lapissa oltiin uuden aikakauden alussa: paljon oli tuhottu, mutta evakkoaika päättyi ja jälleenrakennus saattoi alkaa.

Rovaniemellä juhlitaan torstaina sodan tuhoilta säästynyttä Saarenkylän Vaskurin siltaa (Saarenputaan silta). Silta on harvinaisuus, sillä se on ainoa toisen maailmansodan tuhoilta säästynyt Jäämerentien silta.

Pomminpurkajapojat pelastivat sillan

Vaskurin silta on tänään huomion keskipisteessä, kun Napapiirin yläasteen oppilaat avaavat illalla valokuvanäyttelyn tulin valaistulla sillalla. Sillalle ripustetuissa mustavalkoisissa valokuvissa historia lomittuu nykypäivään.

Valokuvanäyttelyn pystytystä Vaskurin sillalla
Vaskurin sillan valokuvissa historia ja nykypäivä kohtaavat.Yle / Bikka Puoskari

Valokuvat ovat osa Saarenkylän kirjastoon on pystytettyä Evakkotaival lapsen silmin -näyttelyä. Esille on ripustettu myös maalaussarja Pomminpurkajat, joka kertoo tositarinaa sillan ja lähitalot pelastaneista pojista.

Vaskurin silta on nykyään museokohde, mutta yhä kevyen liikenteen käytössä. Näin ei olisi, elleivät 12-vuotias Toivo Manninen ja 13-vuotias Kauko Aakkonen olisi pelastaneet siltaa pommeilta seitsemänkymmentä vuotta sitten.

– Pomminpurkajapojat olivat tehneet hyvän työn ja säästäneen meille hyvän sillan, sanoo Napapiirin yläasteen kuvataideopettaja Tiina Särkelä.

Evakosta paluusta 70 vuotta

Näyttelyn myötä Napapiirin yläasteella on syvennytty oman lähiympäristön historiaan. Samalla muistetaan Lapin sodan päättymistä.

– Kun nyt on tämä merkkivuosi. Evakosta paluusta on kulunut se 70 vuotta, ja tätä siltaa pitkinhän sitä palattiin pohjoiseen, opettaja Tiina Särkelä kertoo.

Nyt halutaan myös muistaa sota-ajan eläneitä.

– Meidän ikääntyvä väkemme kaipaa myös jonkin huomionosoituksen. Sotatraumoista on vuosia vaiettu. Me ymmärrämme kyllä, että se ei ole ollut helppoa kenellekään, Tiina Särkelä sanoo.

Lue seuraavaksi