1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Sujuvampaa arkea lapsiperheille – kainuulainen sivusto palkittiin

Kainuulainen nettisivusto on herättänyt kiinnostusta ympäri Suomea. Muualla maassa arjessa tarvittavia lähipalveluja joutuu etsimään monesta paikasta, mutta Kainuussa ne on koottu samalle sivustolle. Kainuulainen malli palkittiin hyvänä asiakaslähtöisenä palveluna.

Lainmuutos on helpottanut lapsiperheiden kotipalvelujen saamista vuoden 2015 alusta lukien. Kuva: Yle

Kainuulainen Hyvinvoinnin palvelutarjotin on voittanut Kuntaliiton Lähipalvelukilpailun pääpalkinnon 5 000 euroa. Kilpailussa etsittiin uusia keinoja lapsiperheiden arjen sujuvoittamiseen. Tarkoituksena oli innostaa uusia tahoja ideoimaan ratkaisuja kuntalaisten arjen parantamiseksi.

Kainuun soten kehittämisjohtaja Marita Pikkarainen kiteyttää palvelutarjottimen kantavaksi ideaksi asiakaslähtöisyyden.

– Ainoastaan meillä Kainuussa palvelun tarvitsija löytää tarvitsemansa arkipäivän palvelut yhdestä ja samasta paikasta, olipa kyse julkisista palveluista tai yritysten tai järjestöjen palveluista. Muualla Suomessa palveluja joutuu etsimään sieltä täältä, yritysten lehti-ilmoituksista, järjestöjen ilmoitustauluilta tai julkisia palveluja netistä organisaatiokaavioiden syövereistä.

Palvelua kehitetään edelleen

Hyvinvoinnin palvelutarjottimesta (siirryt toiseen palveluun) löytyy nyt noin 150 palveluntuottajaa. Sitä käyttää 200–300 uutta asiakasta kuukaudessa. Lisäksi palvelua käytetään myös muualla Suomessa esimerkiksi palvelujen etsimiseen omille vanhemmille Kainuussa.

Kuva: Kuvakaappaus Kainuun soten nettisivuilta.

– Palvelua ei ole vielä löydetty riittävän hyvin, mutta sitä kehitetään koko ajan yhteistyössä yrittäjien ja kehittäjäasiakkaiden kanssa. Nyt valmisteilla ovat nuorten palvelut ja myöhemmin vuorossa ovat muun muassa vammaispalvelut ja ikääntyneiden palvelut. Esimerkiksi siivouspalvelut palvelevat jo nyt ketä tahansa.

Muualla Suomessa on oltu kiinnostuneita Kainuun palvelutarjotin-nettisivustosta. Kuntaliiton innovaatio-asiantuntija Tuula Jäppisen mukaan malli on hyödynnettävissä niin kaupungissa kuin myös reuna-alueilla, joten sillä on laaja asiakaskunta.