1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. amfetamiini

Hovioikeus kovensi amfetamiinikauppiaan tuomiota

Rovaniemen hovioikeus on koventanut amfetamiinia myyneen naisen tuomiota. Lapin käräjäoikeus tuomitsi hänet ehdolliseen vankeuteen, mutta hovioikeudessa tuomio muuttui ehdottomaksi vankeudeksi.

amfetamiini

Oikeus totesi naisen myyneen Rovaniemellä amfetamiinia noin 1,5 vuoden ajan vuosina 2013-2014. Lapin käräjäoikeuden mukaan hän piti hallussaan ja välitti katukauppavahvuista amfetamiinia määrän, josta olisi saanut noin 740 käyttöannosta. Naisen hallusta takavarikoitu amfetamiini oli kuitenkin pitoisuudeltaan huomattavasti heikompaa kuin katukaupassa yleensä. Käräjäoikeus piti tekoa törkeänä paitsi suuren määrän, myös sen vuoksi että kyseessä oli erittäin vaarallisen huumausaineen välittäminen pitkän aikaa ja huomattavaa hyötyä tavoitellen.

Koska naista ei oltu aiemmin rekisteröity rikoksista, Lapin käräjäoikeus tuomitsi hänet ehdolliseen vankeuteen yhdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi törkeästä huumausainerikoksesta. Hänen rikoskumppaninaan ollut mies tuomittiin huumausainerikoksesta ja rahanpesusta puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin useita naiselta huumeita ostaneita henkilöitä.

Syyttäjä valitti Rovaniemen hovioikeuteen ja vaati naiselle kovempaa rangkaistusta. Syyttäjä vaati, että naisen myymä huumausaine katsotaan normaalivahvuiseksi amfetamiiniksi ja hänen syykseen luetaan lisäksi 30 gramman amfetamiinin hallussapito omaan käyttöön.

Huumekaupasta 10 000 euroa

Nainen kertoi hovioikeudessa, että hän hankki välittämänsä amfetamiinin samalta toimittajalta, ja se oli ollut aina heikkolaatuista. Itse käyttämänsä aineet hän hankki kertomansa mukaan toisesta lähteestä.

Syyttäjän vaatimus meni läpi hovioikeudessa. Hovioikeus katsoi, että naiselta takavarikoitu, hänen myymänsä ja omaan käyttöön hankkimansa amfetamiini vastaa kaikkiaan yhteensä 1450 käyttöannosta. Normaalina katukauppavahvuisena amfetamiinina määrä vastaisi 290 grammaa amfetamiinia.

Hovioikeuden mukaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomitsemista puolsi se, että toiminta on ollut laajaa ja pitkäaikaista sekä naisen huumeista saama 10 000 euron hyöty.

Hovioikeus tuomitsi 61-vuotiaan naisen vankeuteen yhdeksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi.

Lue seuraavaksi