1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sandaalit sopivat joihinkin töihin, mutta pankeissa ei löysätä kravattia

Vaate viestii tietystä tehtävästä, kuten poliisin univormu. Monissa muissakin ammateissa asiallinen pukeutuminen kertoo uskottavuudesta. Pankeissa miehet käyttävät edelleen pukua ja naiset jakkupukua.

Kuva: Pekka Loukkola / Yle

Työpaikkapukeutumisen suhteen on monilla aloilla vuosien varrella löysätty kravattia.  Suhtautuminen kuitenkin vaihtelee. Joissakin tehtävissä vaatteen valintaan vaikuttaa työsuojelu ja poliisi tai sotilas on taas totuttu näkemään univormussa.

Pukeutuminen toimii eräänlaisena käyntikorttina.

Eija Helala

Pankit ovat edelleen varsin konservatiivisia pukeutumisohjeissaan, jotka esimerkiksi Oulun Osuuspankin henkilökunnalle on määritelty varsin tarkkaan. Henkilöstöpäällikkö Eija Helalan mukaan opastus on laadittu yhteistyössä henkilöstön kanssa.

– Persoonaa korostaen tai muotisuuntauksien mukaan emme voi pukeutua. Tunnusmerkkejä ovat asiallisuus, klassisuus, laatu, hillityt värit ja ajattomat kuosit, kertoo Helala.

Pukeutumisen pelisääntöihin perehdytys

Kun yritykseen otetaan uutta työvoimaa, selitetään pelisäännöt, jotta pukeutumisongelmia ei tulisi.

– Vaatteet toimivat eräänlaisena käyntikorttina. Näin annamme itsestämme uskottavan ja asiakasta kunnioittavan vaikutelman, Helala muistuttaa.

Oulun Osuuspankissa miehet käyttävät pukua ja solmiota. Naiset pukeutuvat jakkuun ja polvipituiseen hameeseen tai mekkoon tai täyspitkiin suoriin housuihin. Olkapäät eivät saa näkyä.

Arvokkaaseen työvaatetukseen eivät naisilla sovi spagettiolkaimet tai liian avarat pääntiet. Työpukeutumisessa pääntie loppuu siihen pisteeseen, missä rintavako alkaa.

Olkapäät piiloon eikä tatuointeja

Lävistykset ja tatuoinnit eivät kuulu palveluilmeeseemme.

Eija Helala

Sukupuolesta riippumatta toimistotyössä käytetään hihallisia vaatteita ja kyynärvarret pidetään piilossa. Asujen värimaailmakin on mietitty. Sävyt sekä naisilla että miehillä ovat harmaa, tummansininen ja musta. Kesäpukeutumiseen sopivat kevyemmät beigen ja pellavan vivahteet.

Oulun Osuuspankin henkilöstöpäällikkö Eija Helalan mukaan naiset meikkaavat työssä hillitysti.  Musta ei kuitenkaan ole sopiva kynsilakan väri. Kokonaisuus ratkaisee.

– Ylilyönneistä, joita tulee harvoin, muistutetaan. Myös koruja ja hajusteita käytetään maltillisesti. Lävistykset ja tatuoinnit eivät kuulu palveluilmeeseemme, korostaa Helala.