Vain elämää -talon linnanrouva kummittelusta: "Ajattelin aluksi, että höpö höpö"

Kerrotaan, että Vain elämää -ohjelmasta tutussa Hirvensalmen Satulinnassa kummittelee. Paranormaaleja ilmiöitä tutkinut ryhmäkin on vieraillut linnassa, mutta linnanrouva ei pelkää, vaikka on itsekin kuullut erikoisia ääniä.

Kuva: Next Hotel Satulinna & Huvilat

Vain elämää -ohjelmasta tuttu Satulinna Mikkelin läheisellä Hirvensalmella koetaan jännittäväksi paikaksi. Vanha hoitokoti, nykyinen hotelli, kätkee sisäänsä useita tarinoita. Joidenkin tarinoiden mukaan paikassa kummittelisi. Vuodesta 2014 linnanrouvana toiminut ristijärveläinen Raija Moilanen ei kuitenkaan pelkää.

– Minua ei pelota, olen siellä isossa talossa usein yksinkin. Jos jokaista ääntä alkaa kuunnella, niin antaa pelolle vallan, eikä siellä voi sitten enää olla. Jos siellä jotain on, niin ne ovat taatusti hyvän henkisiä.

– Ei siellä kummempia tapahdu, mutta asiakkailta tulee välillä kommentteja. Vain elämää -tähdet ja muutkin asiakkaat ovat kertoneet, että oviin koputellaan ja valoja sammutellaan.

Satulinna valmistui 1928 kunnalliskodiksi. Johtajana tuohon aikaan oli Hilda Suhonen. Legendojen mukaan juuri Suhonen käytävillä vaeltelisi, valoja sytyttelisi ja oviin koputtelisi.

– Olen puolitoista vuotta siellä ollut, ja joskus olen itsekin miettinyt, että enkös minä tuon valon jo sammuttanut. Talon tarinaanhan tietenkin liittyy kuolemia, vanhainkoti kun tämä on ollut. Paljon on juttuja, mutta täytyy muistaa, että kaikki jutut ovat olleet lämminhenkisiä. Ei mitään pelottavaa, Moilanen kertoo.

Alakäytävän avautunut ovi jäi mietityttämään

Paranormaaleja ilmiöitä tutkiva ryhmä, Aavedata, kävi viettämässä yön Satulinnan huoneissa etsien jotain. Jotain merkkejä – jostain. Raija Moilanen oli mukana tutkimuksissa.

– Olihan se kokemuksena aikamoinen. Oli kiva nähdä miten kaikki tapahtuu ja kuinka ääniä voidaan taltioida.

Aavedatan kuvaamassavideossa (siirryt toiseen palveluun)näkyy ovi, joka aukeaa itsestään ja pian sulkeutuu lähes kokonaan. Aavedatan Marko Keskitalo kertoo, että oven aukeaminen havaittiin vasta vierailun jälkeen, kun videonauhoja tutkittiin.

Satulinnan linnanemäntä Raija Moilanen. Kuva: Laura Tolonen / Yle

– Alakäytävän ovi oli mielenkiintoinen. Meillä oli asennettuna valvontakameroita ympäri taloa ja alakäytävällä ovi aukesi aika rajusti ja isosti. Voihan se olla, että ilmanpaine avasi oven. Mutta se, että ovi meni takaisin kiinni, siinä pitää olla jo imua.

– Kyllä minä heti sitten testailin, että aukeaako ovi ilman henkäyksestä. Sitä jäin miettimään, että mikähän sen teki, Keskitalo jatkaa.

Aavedata kuvasi koko yön videolle, jonka he myöhemmin latasivat YouTube-kanavalleen. Raija Moilanen kertoo kuulleensa kummitusjuttuja paljonkin, muttei oikein ole uskonut niitä.

– Tuona yönä kun Aavedata oli Satulinnassa, niin oli tilanteita, joissa jokainen oli välillä huoneessa yksin. Jäihän siinä kuuntelemaan, että kuuluuko tuo ääni ihan oikeasti. Paljon jäi miettimistä.

– Ajattelin aluksi, että höpö höpö. Minulla ei ole aikaa tuollaiseen. Mutta en tiedä, kun asiakkailta alkoi tulla kommentteja, niin se alkoi mietityttää, että mistähän näitä juttuja oikein tulee. Jostakinhan ne asiat tulevat, Moilanen mietiskelee.