Lastensuojelu nielee miljoonia euroja pohjalaiskunnissa

Lastensuojeluun käytetyt rahat nousevat Seinäjoella sangen korkealle. Toimintaan kului viime vuonna yli 11 miljoonaa euroa, kun Vaasassa ja Kokkolassa summa on noin 7 miljoonaa euroa. Myös asiakkaiden määrissä on eroja. Viime vuonna Seinäjoella asiakkaita oli pitkälle toista tuhatta, Vaasassa ja Kokkolassa molemmissa alle 800.

talous
Tyhjä leikkikenttä.
Lastensuojelun piirissä on satoja pohjalaislapsia.Jussi Laine / Yle

Lastensuojeluun uppoaa miljoonia. Viime vuonna Vaasassa siihen kului 6,7 miljoonaa, Kokkolassa 7,2 miljoonaa ja Seinäjoella yli 11 miljoonaa euroa. Tänä vuonna luvut näyttävät pysyvän samalla tasolla.

Asiakasmäärät ovat myös suuria. Tilastojen mukaan Seinäjoella lastensuojen asiakkaita oli viime vuonna yhteensä 1118, Vaasassa 780 ja Kokkolassa 754.

Luvut selittyvät osaltaan sillä, että Seinäjoella asuu alle 17-vuotiaita enemmän kuin Vaasassa ja huomattavasti enemmän kuin Kokkolassa.

– Myös kulttuurierot vaikuttavat. Seinäjoella haetaan ongelmissa apua ensisijaisesti kaupungilta, kun taas Vaasassa ja rannikkoseudulla käännytään lähiyhteisöjen ja vapaaehtoisorganisaatioiden puoleen, summaa eroja Seinäjoen kaupungin lastensuojelujohtaja Janne Pajaniemi.

Seinäjoki päihittää myös isoja kaupunkeja

Janne Pajaniemi on huolissaan siitä, että Seinäjoella lastensuojelun asiakkaita on ikäluokkaan suhteutettuna myös enemmän kuin monissa maamme isoimmissa kaupungeissa.

– Olemme usein pohtineet asiaa, mutta selvää vastausta ei ole. Ei ole myöskään tyypillistä lastensuojelun asiakasta. Syyt ovat niin monet: vauvaiän turvattomuus, äidin ja isän kykenemättömyys, lapsen yksinäisyys tai teini-iän raivo, luettelee Pajaniemi.

Huostaanottoja harvakseltaan

Vaikka lastensuojeun piirissä on sadoittain pohjalaislapsia, niin huostaanottoon päätyy vain murunen.

– Kokkolassa viime vuonna huostaanotto tuli kysymykseen vain muutaman lapsen kohdalla, selventää Kokkolan kaupungin perhetukipalvelujen palvelupäällikkö Minna Lönnbäck.

Seinäjoella tehdään vuosittain huostaanottopäätöksiä 10-20. Huostaanottohoidossa seinäjokelaislapsia on tällä hetkellä noin sata.

Kaikkien velvollisuus on suojella lasta

Lain mukaan kaikkien kansalaisten tulee huolehtia lasten hyvinvoinnista. Kaikkia koskee myös ilmoitusvelvollisuus lapsesta, joka voi huonosti.

– Kyllä lasta pitää uskaltaa suojella. Suosittelen tilanteisiin puutumista, sanoo Seinäjoen kaupungin sosiaalityön johtaja Päivi Saukko.