Hyppää sisältöön

Tulevaisuudessa vaatteet keräävät auringon energiaa

Aurinkoenergian suurinta pullonkaulaa, hyötysuhdetta pyritään parantaamaan nanoteknologian avulla. Auringon energiasta saadaan nykytekniikalla talteen noin seitsemäsosa.

Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Nano- eli äärimmäisen pienen mittakaavan teknologia on jo vuosia työntänyt aurinkoenergiaa eteenpäin. Uusimmat aurinkoenergian hyötysuhteen ennätykset on tehty juuri nanoteknologian avulla.

Nanoteknologialla on myös saatu perinteisten piipohjaistenkin kennojen päälle uudenlainen mustan piin pinnoite. Sillä on tehty tehokkuuden maailmanennätys, 22,1 prosenttia.

– Nykyisillä piikennoilla saadaan 15 prosentin hyötysuhde, eli hyppy on merkittävä, sanoo emeritusprofessori Jouko Korppi-Tommola Jyväskylän yliopistosta.

Ennätys on saatu aikaan laboratoriossa. Teknologian saaminen teolliseen valmistukseen on vielä avoinna.

Aurinkokenno tulee vaatteisiin

Nanoteknologian avulla on luotu uudentyyppisiä aurinkokennoja, joita voidaan vaikka taivuttaa. Taipuvat polymeereistä tehdyt aurinkokennot mahdollistavat esimerkiksi puettavat aurinkoenergian talteenottimet. Muun muassa aurinkoreppuja on jo tuotannossa useilla valmistajilla.

– Jokapäiväiseen arkeen nämä aurinkotuotteet eivät ole ainakaan vielä tunkeutuneet, mutta ne ovat olemassa, Korppi-Tommola sanoo.

Maailman asennettujen aurinkokennojen määrä on viimeisen runsaan kymmenen aikana viisikymmenkertaistunut, ja aurinkobisnes on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana noin 50 prosenttia joka vuosi. Samalla hinnat ovat laskeneet.

Sähköinfra voidaan rakentaa paikallisesti akkujen ja aurinkopaneeleiden varaan, eikä voimalaitoksia ja valtavaa sähköverkkoa tarvita

Jouko Korppi-Tommola

– Hienoa tässä on se, että OECD:n ulkopuoliset maat sijaitsevat enimmäkseen aurinkoalueella, eli heidän ei tarvitse voimaloita rakentaa, vaan sähköinfra voidaan rakentaa paikallisesti akkujen ja aurinkopaneeleiden varaan, eikä voimalaitoksia ja valtavaa sähköverkkoa tarvita, Korppi-Tommola sanoo.

Aurinko ja tuuli tukevat toisiaan

Suomi ei tunnetusti sijaitse auringonpaisteen suhteen parhaalla mahdollisella paikalla pallollamme, mutta Suomella on toinen etu: piistä tehdyt aurinkokennot toimivat kylmässä paremmin kuin lämpimässä.

– Lisäksi silloin kun meillä ei paista aurinko, se paistaa maapallon toiselle puolelle. Se taas saa meillä aikaan tuulia. Meillä tuulee syksystä kevääseen kun aurinko ei paista. Tuuli ja aurinko täydentävät toisiaan vuodenajan mukaan, Korppi-Tommola sanoo.

Korppi-Tommolan mukaan Saksassa tuotetaan jo nyt tuulella ja auringolla 1,5 kertaisesti se energiamäärä, joka Suomessa kulutetaan.

Korppi-Tommolaa haastatteli Tenho Tornberg.