Nörttien kokoontumisajoissa ollaan sosiaalisia eikä pöytien alla nukuta

Verkkopelien maailma on yllättävän sosiaalinen. Tietokonepelien strategiaa ja vähän muitakin asioita pohditaan porukalla. Parin tuhannen verkkopelaajan kokoontumisessa vallitsee ihan oma kulttuurinsa.

Kotimaa
Lanit isossa juhlasalissa
Kalle Heikkinen / Yle

Tietokonepelit voivat olla oletettua sosiaalisempi harrastus. Tänään Porissa alkava Insomnia-verkkopelitapahtuma kerää yhteen jopa pari tuhatta tietokonepelien harrastajaa.

Tapahtuman projektipäällikkö Aki Vuorisen mukaan yksin huoneessaan pelaava nuori saattaa olla samaan aikaan yhteydessä yllättävän suureenkin ystäväjoukkoon jopa ympäri maailmaa.

– Monesti pelit ovat yhdessä pelattavia tiimipelejä. Vaikka tuntuu, että lapsi istuu yksin huoneessan ja huutaa tietokoneruudulle, juttelee hän todellisuudessa mikrofonien ja kuulokkeiden kautta kavereille koko ajan.

Pelin tiimellyksessä keskustellaan Vuorisen mukaan yleensä pelistrategiasta. Toiminta on yllättävän yhteisöllistä ja Vuorinen uskoo sen jopa ehkäisevän omalla tavalla nuorten syrjäytymistä.

Verkkopelimaailman oudot säännöt

Porin Karhuhallissa pidettävä Insomnia-verkkopelikokoontuminen järjestetään jo 17. kerran. Sadat harrastajat pelaavat lähes vuorokauden ympäri neljän päivän ajan. Vuosien saatossa on tullut harvinaisen selväksi, että pelikulttuurissa vallitsevat ihan omat säännöt.

– Pöytien alla nukkuminen on ehdottomasti kielletty. Pelaajat tuppaavat nukkumaan missä sattuu olemaan mukavinta, mutta olemme joutuneet karsimaan pöytien aluset ja käytävät turvallisuussyistä, projektipäällikkö Aki Vuorinen kertoo.

Karhuhalliin on varattu oma alueensa kodinkoneille, joita pelaajat raahavat mukanaan. Neljän päivän verkkopelikoitokseen kun varustaudutaan jääkaapein, mikroaaltouunein, leivänpaahtimin ja jopa popcorn-konein.

– Kofeiinipitoista juotavaa ja pizzoja menee tämän viikonlopun aikana kiitettävissä määrin. Nykyään kylläkin näkee aika paljon hedelmiäkin eväiden joukossa, Vuorinen toteaa.