Venäjällä uskotaan, että pyramidikoriste suojelee liikenteessä – punainen huivi puolestaan parantaa keuhkoputkentulehduksen

Venäjällä jopa television ykköskanava kertoo kansan uskomusten suojelevasta ja parantavasta voimasta. Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall kirjoittaa, että venäläisten kiinnostus uskomuksiin ja taikauskoon kumpuaa Neuvostoliiton hajoamisen synnyttämästä arvotyhjiöstä.

Ulkomaat
Moskovalaisilla antiikkimessuilla voi ostaa esineitä, joilla markkinoidaan olevan taikavoimia.
Moskovalaisilla antiikkimessuilla voi ostaa esineitä, joilla markkinoidaan olevan taikavoimia.Kerstin Kronvall / Yle

Jos joudut ajamaan vaarallisella tiellä, kannattaa mukaan ottaa suojeleva pyramidikoriste. Ellei muuta pyramidia ole saatavilla, sellaisen voi helposti tehdä paperinpalasta.

Tällaisia pyramideja myydään suojaksi esimerkiksi työpöydälle.
Tällaisten koristepyramidien uskotaan lisäävän suojelevaa voimaa esimerkiksi työpöydällä.Kerstin Kronvall / Yle

Tällainen liikenneturvallisuutta lisääväksi arvioitu neuvo kerrottiin Venäjän television ykköskanavalla. Jutun mukaan pyramidin muoto johtaa itseensä kosmoksesta tulevia kielteisiä voimia ja näin autoilija välttyy onnettomuuksilta tiellä liikkuessaan.

Tämä on vain yksi esimerkki uskomuksista, joihin Venäjällä törmää. Yliluonnollisiin ilmiöihin uskotaan laajasti ja ne ovat läsnä arkipäivässä.

Värien voimaa ja rakkaustaikoja

Uskomuksiin törmää jopa lääkärillä. Moskovalainen lääkäriasema neuvoo, että keuhkoputkentulehdukseen purevat niin antibiootit kuin punainen huivi. Aseman lääkärin mukaan punainen on niin vahva ja voimakas väri, että se lääkitsee sairasta ihmistä.

Monissa sosiaalisen median ryhmissä neuvotaan, miten taikoja voi käyttää rakkaudessa. Taikoja on sekä rakkaan lumoamiseksi että kilpailijan karkottamiseksi.

Tässä neuvossa kerrotaan kilpailijan häätämisestä peilien avulla (siirryt toiseen palveluun) rakkaan läheltä, mutta Venäjällä on myös väitetty, että samaan lopputulokseen pääsee, kun paistaa suolaa paistinpannulla erityisellä tavalla.

Usein sosiaalisen median ryhmät ovat suljettuja, joten ulkopuolinen ei voi tietää, kuinka paljon ryhmissä on jäseniä.

Heistä joku ehkä etsii maagisia esineitä.
Heistä joku ehkä etsii maagisia esineitä.Kerstin Kronvall / Yle

Ateismin tilalle tuli valmius uskoa mihin vaan

Venäläisten taipumus luottaa uskomuksiin on seurausta arvotyhjiöstä, joka syntyi Neuvostoliiton hajottua. Neuvostoliiton aikana ihmisiä opetettiin uskomaan ateismiin ja kommunismiin.

Kun nämä arvot hävisivät Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, ihmiset eivät enää tienneet, mihin uskoa.

Uskonnot tulivatkin vauhdilla venäläisten arkipäivään Neuvostoliiton romahdettua ja ihmiset olivat valmiiita uskomaan niin ortodoksisuuteen kuin kiinalaiseen horoskooppiin.

Taikausko on yhteiskunnallinen ongelma

Venäjän suurimmat uskontoryhmät pitävät taikauskoa uhkana omalle toiminnalleen. Ne yrittävät kumota taikauskoiset väitteet uskonnosta kumpuavilla opeilla.

Mihail Tarusin
Sosiologi Mihail Tarusin.Mihail Tarusin

Sosiologi Mihail Tarusinin mielestä sekä koulujen että tiedostusvälineiden pitäisi kertoa tukalista tilanteista, joihin taikauskoon luottava ihminen voi joutua. Hän kertoo, että ihmiset saattavat antaa viimeiset rahansa, jos joku lupaa parantaa heidän elämäänsä vaikkapa kääntämällä prisman kaltaisen optisen laitteen avulla kosmista säteilyä poispäin.

– Uskon, että Suomessa on ihan yhtä paljon taikauskoa kuin Venäjällä, teillä vaan ei ole tapana kertoa sisimmistä ajatuksistanne, Tarusin arvioi.

"Ei ole viranomaista, joka päihittää abrakadabran"

Sosiologi pitää uskomuksiin turvautumista vahingollisena yhteiskunnan kannalta. Ensinnäkin on sellaisia, jotka huijaamalla ja valehtelemalla rikastuvat toisten kustannuksella. Toisekseen epäluulo maallista yhteiskuntaa kohtaan kasvaa, kun suuri osa kansasta uskoo pahoihin silmiin, kosmiseen säteilyyn tai eriväristen kivien taikavoimaan.

– Ei ole sellaista viranomaista, joka voisi päihittää abrakadabran eli hölynpölyn, Mihail Tarasin hymähtää.

Apua kysytään muilta ihmisiltä – ei viranomaisilta

Myös arkielämässä ihmiset kysyvät ensisijaisesti neuvoa toisiltaan, ennen kuin kääntyvät viranomaisen tai muun virallisen tahon puoleen.

Sosiologi Mihail Tarusinin mukaan taikausko on tyypillistä ajalle, jolloin ihmisillä on huono olo. Kyse ei ole vain köyhyydestä vaan epävarmuudesta ja epätietoisuudesta. Kun ei ole myönteisiä tulevaisuudennäkymiä, turvaudutaan mihin vaan.

– Ihmisillä on tunne, ettei ole mitään ulospääsyä ja voi kokeilla sellaisiakin keinoja, joista valmiiksi tietää, etteivät ne voi olla todellisia.

Yle käsittelee sunnuntaina vastamedioiden ja vaihtoehtoisten uutislähteiden toimintaa ja taustoja laajasti verkossa.