Sotilassoitto siirtymässä osin vapaaehtoisten harteille – maanpuolustusalueille omat orkesterit

Alueellisten sotilassoittokuntien lakkauttaminen jätti maakuntiin orkesterien kokoisia aukkoja. Nyt sotilasmusiikin vajetta on tarkoitus paikata. Vapaaehtoispohjalta muodostettavia soittokuntia pitäisi muutaman vuoden kuluttua olla jokaisella maanpuolustusalueella.

ilmiöt
Pohjanmaan sotilassoitokunta esiintyy kirkon pihalla.
Pohjanmaan Sotilassoittokunta.Hans-Mikael Holmgren/YLE

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen tavoitteena on saada kaikkiin 7 maanpuolustuspiiriin omat soittokunnat, jotka koostuvat vapaaehtoisista musiikin harrastajista.

Toiminnanjohtaja Pertti Laatikaisen mukaan hankkeeseen on kaksi syytä. Puolustusvoimat karsi pari vuotta sitten sotilassoittokuntien määrän kuuteen. Toinen syy perustuu lakiin.

– Meitä on laissa velvoitettu ylläpitämään ja kohottamaan maanpuolustustahtoa. Soittokunta on yksi maanpuolustustahdon ylläpitokeino.

Toiminnan kustannuksista Laatikaisella on toistaiseksi yksi arvio.

– Kun toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, niin silloinhan palkkioita ei tarvitse maksaa. Muiden kulujen osalta asiaa täytyy pohtia, kunhan järjestelmä saadaan pystytetyksi.

Soittokunta on yksi maanpuolustustahdon ylläpitokeino.

Toiminnajohtaja Pertti Laatikainen

Vapaaehtoisista muodostettavia soittokuntia voitaisiin käyttää maanpuolustusyhdistyksen ja puolustusvoimien tarpeiden mukaan erilaisiin tilaisuuksiin.

– Tässä toimitaan kuitenkin usean vuoden aikataululla. Nyt syksyllä kartoitetaan tilanne ja pilottisoittokunta on tarkoitus saada käyntiin jo ensi vuonna. Sen jälkeen niitä perustetaan sitä tahtia, missä saadaan vapaaehtoisia lisää.

Tavoitteena on saada kasaan tämän vuosikymmenen loppuun mennessä oma maanpuolustussoittokunta jokaiseen maanpuolustuspiiriin.

Ylikapellimestarin johdolla

Tahtipuikkoa hankkeessa heiluttaa eläkkeellä oleva musiikkieverstiluutnantti Elias Seppälä, joka tuo mukanaan puolustusvoimien ylikapellimestarin kokemuksen.

– Me tähtäämme sotilassoittokunnan vahvuuteen, noin 30-henkiseen puhallinorkesteriin. Sitä on helppo liikutella, eikä se ole riippuvainen sähköstä, sanoo Seppälä.

Hänen mukaansa Suomessa on useita satoja harrastajasoittajia, jotka ovat soittokuntiin sopivia

– Keräämieni tietojen mukaan maassa toimii 50–60 orkesteria. Niistä saadaan varmasti soittokunnat kasatuksi, sanoo Seppälä

Soittokuntaharrastus on laantunut, jos sitä vertaa esimerkiksi 60-lukuun. Seppälän mukaan harvoilta suuriltakaan työpaikoilta löytyy enää omia soittokuntia.

– Tämä päivänä musiikkiopistoverkosto antaa hyvää koulutusta ja sitä kautta löytyy kymmeniä puhaltajia, uskoo Elias Seppälä.