1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kekri

Kekripukki on isompi kuin koskaan – sadonkorjuujuhla saa markkinat

Perinteinen tapahtuma saa tänä vuonna uusia ulottuvuuksia monella eri tavalla. Yksi niistä on se, että tämän vuotinen kekripukki on isoin tähän mennessä tehty.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Kajaanissa perinteisen Kekri-juhlan valmistelut saivat tänään torstaina näkyvän käänteen, kun Sotkamossa valmistettu kekripukki laskettiin Kajaaninjokeen. Tämän vuotinen pukki on kooltaan isoin tähän mennessä tehdyistä pukeista, korkeutta sillä on yli 4 metriä ja pituutta 5–6 metriä. Osuuskunta Hopeahiiden valmistama pukki on tehty heinästä ja rukiinoljesta.

– Pukki on niin iso, että täytyy katsoa, mistä kohdasta se lasketaan jokeen, ettei se vain katkea, pukkia tekemässä ollut Hopeahiiden puheenjohtaja Jouko Sormunen mainitsee.

Kekri-juhlaa vietetään Pyhäinpäivänä lauantaina 31. päivä lokakuuta alkaen kello 18. Tänä vuonna juhlassa on uusia kujeita.

– Kekri-juhlahan on alun perin sadonkorjuujuhla, ja halusimme tänä vuonna sitoa sen tähän sadonkorjuun teemaan, joten päätimme järjestää Raatihuoneentorilla päivällä lähiruokateemaiset sadonkorjuumarkkinat. Lisäksi juhlan yhteydessä vietetään uuden Kyynäspäänniemen kevyen liikenteen sillan avajaisia ja samalla paljastetaan sillan virallinen nimi, Kekri-juhlan tuottaja Miia Kauppinen Kulttuuriosuuskunta G-voimasta kertoo.

G-voima on järjestänyt juhlaa vuodesta 2005, mutta jo sitä ennen kajaanilaiset opiskelijat järjestivät sitä muutamana vuotena. Tänä vuonna G-voima tekee juhlan yhteistyössä Kajaanin kaupungin kanssa.

Ensi viikon lauantaina Kekri-juhlassa kuullaan myös muusikko Atte Kemppaisen säveltämä ja sanoittama teos "Kaukamoinen", joka nivoo tapahtuman yhteen. Juhlaa varten tehdyn musiikkiteoksen esittävät kajaanilaisista muusikoista koostuva orkesteri sekä Kajaanin lukion yli 30-henkinen kuoro.

Tapahtumaa täydentää vielä Kainuun Liikunta ry:n järjestämä Tuikkujuoksu, joka on hyväntekeväisyystapahtuma liittyen Nenäpäivä-kampanjaan. Juoksutapahtuma pidetään kello 17–17.45.