Flow-festivaalin tulevaisuus epävarma – "Pari vuotta eteenpäin on ihan hyvä tilanne, mutta siitä eteenpäin on ihan kysymysmerkki"

Flow-festivaalin järjestäjät jatkavat vääntöä alueen kaavoituksesta Helsingin kanssa. Festivaalin järjestäjien mukaan tapahtuman tuotantokustanukset ja yleisön kulutus toivat tänä vuonna 20 miljoonaa euroa Helsingille.

Kotimaa
Flow-festivaalin tunnelma oli leppoisa 10. elokuuta 2014.
Flow-festivaalin tunnelma oli leppoisa 10. elokuuta 2014. Saara Shibeken / Yle

Pienenä kulttuuritapahtumana kymmenisen vuotta sitten alkunsa saanut Flow on kasvanut 70 000 kävijän kansainväliseksi festivaaliksi. Nykyään Flow festivaali pyörittää noin kuuden miljoonan euron liikevaihtoa.

Toimitusjohtaja Suvi Kallion mukaan tästä hyötyy myös kaupunki, sillä Flow Festival Oy käytti tapahtuman järjestämiseen Helsingissä 4,8 miljoonaa euroa tänä vuonna. Lisäksi yhteistyökumppaneiden tuotanto- ja markkinointikulut poikivat Helsinkiin noin 1,2 miljoonan euron rahaliikenteen.

Flow:n teettämän selvityksen mukaan festivaalin yleisön kulutus näkyy paikallisten yritysten palveluissa. Epäsuorat talousvaikutukset toivat Helsinkiin 13,6 miljoonaa. Festivaalialueen ulkopuolelta tulevat kansainväliset kävijät käyttivät keskimäärin 680 euroa esimerkiksi majoitukseen, liikenteeseen, ravintoloihin ja ostoksiin.

Festivaali järjestetään Suvilahden alueella, joka saattaa tulevaisuudessa kutistua yli puolet pienemmäksi, jos kaupungin kaavoitussuunnitelmat toteutuvat.

– Se olisi aivan liian pieni meille. Ilman muuta tämä aiheuttaa epävarmuutta toiminnalle. Pari vuotta eteenpäin on ihan hyvä tilanne, mutta siitä eteenpäin on ihan kysymysmerkki, Kallio sanoo.

Kallion mukaan Helsingissä ei ole mitään muuta hyvää paikkaa tapahtumalle, ainakaan keskustan kupeessa. Keskusteluyhteys kaupungin edustajien kanssa on kuitenkin hyvä, joten hän ei ole luopunut toivosta.

Myös Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva toivoo, että Suvilahden alueella pystytään jatkossakin järjestämään tapahtumia.

– Uskon, että tähän löydetään ratkaisu. On tärkeää, että meillä on hyvien liikenneyhteyksien lähellä tapahtumia, joissa järjestäjien on helppo toimia. Suvilahti on yksi tällainen alue ja uskon, että keskustellen löytyy hyvä ratkaisu.