1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kimppa-asumisesta ratkaisu pääkaupunkiseudun asuntopulaan?

Pääkaupunkiseudun jo valmiiksi tiukka kohtuuhintaisten asuntojen tilanne uhkaa kiristyä entisestään, kun turvapaikanhakijat saavat oleskelulupia. Yksi ratkaisu sekä heidän että jo nyt asuntojen hintojen kanssa kamppailevien kansalaisten asuttamiseen voisi olla suurten asuntojen yhteisasuminen, arvioi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Asuntopolitiikassa on raivostuttavan hidasta kääntää tätä laivaa.

Hannu Penttilä

Yhteisasuminen voisi osaltaan helpottaa pääkaupunkiseudun asuntopulaa, arvioi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Pääkaupunkiseudun asuntopula on kärjistymässä entisestään turvapaikanhakijoiden määrän vuoksi. Esimerkiksi Helsinki on arvioinut, että pelkästään kaupungin vuokra-asuntojono kasvaa alkuvuodesta vähintään 1600:lla. Helsinki pitääkin asumista kenties kaikkein suurimpana haasteena turvapaikanhakijatilanteessa, koska odotettavissa on, että ihmisiä tulee pääkaupunkiin runsaasti myös muualta Suomesta. Samoilla linjoilla on myös Espoo ja Vantaa.

Penttilän mukaan yksi vaihtoehto maahanmuuttajien asuntotarpeeseen voisi olla suurten, tyhjillään olevien vuokra-asuntojen ottaminen yhteisasumiskäyttöön.

– Suuret asunnot ovat käyttökelpoinen ratkaisu ja sekin on hyväksyttävä, että tiukassa asuntotilanteessa yhteisasuminen esimerkiksi tuttujen kanssa on kelpo ratkaisu, jos vaihtoehto on olla kadulla.

Hän kaipaa asumiseen muutenkin uudenlaisia ratkaisuja. Hän muistuttaa, että monet nuoret asuvat jo nyt kimppakämpissä, joko vuokralla tai osa myös yhteisesti omistetuissa asunnoissa.

– Asumiseen yleensäkin on lisättävä vaihtoehtoja ja tänä päivänä nuorten asumispreferensseissä tämmöinen yhteisöasuminen on yksi vaihtoehto ja siinä mielessä en näe sitä ongelmallisena nykyisille suomalaisille tai suomalaisiksi tulevillekaan.

Valtio ja rakennuttajat hommiin nyt eikä huomenna

Penttilä korostaa, että nyt tarvitaan uudenlaista ajattelua ja ripeitä toimia sekä valtiolta, kunnilta että kovan rahan rakentajilta, jotta asuntoja saadaan lisää vastaamaan kovenevaan kysyntään.

Uusien asuntojen rakentaminen vie kuitenkin vuosia, joten nyt on saatava välittömästi jo olemassa oleva asuntokanta käyttöön.

– Tarvitaan aivan välittömiä toimia ja nimenomaan nykyisessä asuntokannassa. Se, että päätämme nyt voimistaa asuntotuotantoa pääkaupunkiseudulle merkitsee käytännössä sitä, että ensimmäiset asunnot ovat valmiina kolmen neljän vuoden päästä. Asuntopolitiikassa on raivostuttavan hidasta kääntää tätä laivaa, Penttilä manaa.

En näe yhteisasumista ongelmallisena nykyisille suomalaisille tai suomalaisiksi tulevillekaan.

Hannu Penttilä

Siihen pitäisikö rakennusliikkeet pakottaa antamaan asuntojaan nykyistä edullisemmin käyttöön Penttilä ei suoraan halua ottaa kantaa vaan siirtää pallon hallitukselle.

– Esimerkiksi kovan rahan asuntomarkkinoilta olisi saatava asuntoja käyttöön. Ihmisiä pitäisi voida asuttaa laajemmin nykyisiin asuntoihin, ei ainoastaan valtion tukemiin ARA-asuntoihin. Sillä tavalla esimerkiksi nykyiset asunnontarvitsijat ja jonossa olijat saisivat asianmukaista kohtelua. Pakko jääkööt ministerien pohdittavaksi.