Kuka kukin on: Pakoteliikemiehet Suomessa

Yhdysvaltain Venäjän vastaisella pakotelistalla on kuusi henkilöä, joilla on kytkös Suomeen.

Venäjän pakotteet
Gennadi Timtšenko, Kai Paananen, Roman Rotenberg ja Arkadi Rotenberg.
Gennadi Timtšenko, Kai Paananen, Roman Rotenberg ja Arkadi Rotenberg.Yle ja Lehtikuva

Gennadi Timtšenko: Suomen ja Venäjän kansalainen. Miljardööri ja Putinin tuttava. Omistaa vähemmistöosuuden Hartwall-areenasta, aiemmin muun muassa lentoyhtiö Airfix Aviationin. Pakotelistalla maaliskuusta 2014 lähtien.

Kai Paananen: Suomalainen liikemies, joka on tehnyt idänkauppaa vuosikymmeniä. Omistaa SET Petrochemicalsin, Southeast Trading -konsernin ja nykyään myös Airfix Aviationin, jotka pakotelistalla heinäkuusta 2015 lähtien. On Hartwall-areenan ja Jokereiden hallituksessa. Timtšenkon tuttava.

Oleg Usachev: Venäjän kansalainen. Osa perheestä Suomen kansalaisia. Asuu Helsingissä, SET Petrochemicalsin logistiikkajohtaja. Oma yritys OGTeam, joka vuokraa aitiota Hartwall-areenalla. Varallisuudesta ei tietoa, pysynyt kulisseissa. Pakotelistalla heinäkuusta 2015 lähtien. Timtšenkon tuttava.

Roman Rotenberg: Suomen ja Venäjän kansalainen. Myi Långvikin kylpylähotelli- ja kongressikeskuksen liiketoiminnan suomalaisille asianhoitajilleen elokuussa 2015, mutta on edelleen Långvik Capitalin ja sitä kautta Hartwall-areenan pääomistaja. Omistaa myös osuuden jääkiekkojoukkue Jokereista. Joutui pakotelistalle heinäkuussa 2015.

Boris Rotenberg: Suomen ja Venäjän kansalainen. Roman Rotenbergin isä. Suurliikemies ja Putinin tuttava. Myi osuutensa Långvik Capitalista pojalleen yhdessä veljensä kanssa sen jälkeen, kun joutui pakotelistalle maaliskuussa 2014.

Arkadi Rotenberg: Venäjän kansalainen. Suurliikemies ja Putinin tuttava. Boris Rotenbergin veli. Myi osuutensa Långvik Capitalista veljenpojalleen. Ainoa, joka on ollut myös EU:n pakotelistalla maaliskuusta 2014 lähtien.

Korjattu 28.10.2015: Roman Rotenberg ei myynyt omistuksiaan Hartwall-areenassa ja Långvikin hotellissa, vaan pelkän Långvikin liiketoiminnan. Lisätty, että omistaa osuuden Jokereista.