Vastaanottokeskus laskee ympäristön asuntojen hintoja? "Liian aikaista sanoa"

Suomessa on heräämässä huoli vastaanottokeskusten vaikutuksista lähialueen asuntojen hintoihin.

talous
Asuntoesittelykyltti kerrostalon pihalla.
Yle

Suomeen on viime aikoina perustettu runsaasti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia ja hätämajoitustiloja. Osa näistä sijoittuu keskelle asuinalueita. Kiinteistöjen omistajilla on noussut kysymyksiä siitä, millainen vaikutus vastaanottokeskuksilla voi olla asuntojen arvoon.

– Tilastollisesti on vielä liian aikaista sanoa, onko vastaanottokeskuksilla vaikutusta ympäröivien asuntojen hintoihin. Yleisesti ottaen esimerkiksi päihdekuntoutujien tukiasuntolat ynnä muut tämän tyyppiset herättävät myös vastaavanlaisia pelkoja, sanoo Suomen kiinteistövälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Anttila-Kangas uskoo, että mahdolliset vaikutukset tulevat näkyviin seuraavan puolen vuoden aikana. Aiempien kokemusten perusteella vastaanottokeskuksen tai päihdekuntoutuslaitoksen läheisyys vähentää kiinnostusta muuttaa alueelle.

Vastaanottokeskus voisi hidastaa asuntokauppaa entisestään

Tällä hetkellä asuntomarkkinoilla tahti on verkkaista ja ostopäätökset tehdään normaalia hitaammin. Tästä johtuen myös vastaanottokeskusten mahdolliset vaikutukset näkyisivät hinnoissa hitaammin.

– Varmasti ensimmäiset merkit tällaisista vaikutuksista näkyisivät asuinalueen asuntojen myynnin pitkittymisellä entisestään. Myyntiaika voi venyä joitain kuukausia lisää, Jaana Anttila-Kangas arvioi.