Video: Sylistä on matkaa poliisikoiraksi – kaikki eivät työhön kelpaa

Poliisikoiran koulutus on iso satsaus ilman takeita siitä, että koira soveltuu tehtävään. Pitkäjänteinen koulutus aloitetaan jo pentuna, mutta vielä parinkin vuoden päästä voi käydä ilmi, ettei se pärjää poliisikoirana. Lapin poliisilaitoksen tuorein kokelas Peto vaikuttaa lupaavalta.

Kotimaa
Poliisikoiraksi opetteleva saksanpaimenkoiranpentu Peto

Tornion poliisiasemalla uraansa aloitteva 16-viikkoinen Peto on vilkas, sosiaalinen, tarmokas ja loputtoman kiinnostunut ruoasta – ja melkein kaikesta muustakin.

Kaikki ne ovat ominaisuuksia, joita tulevalta poliisikoiralta vaaditaan. Edessä on nimittäin vuosien koulutus lukuisiin erilaisiin tehtäviin.

– Tottelevaisuus tulee siinä ajan myötä, esine-etsintää, jäljestystä, henkilöetsintää ja myös voimankäyttöä. Lisäksi partiokoirille on joku erikoisosa-alue eli ruumis-, pommi-, huume-, tai palokoira. Kyllä siinä riittää lajeja sitten harjoiteltavaksi, luettelee ylikonstaapeli Jukka Mäki Lapin poliisilaitokselta.

Kyllä se ihmishengen pelastaminen on suurinta onnistumisen tunnetta koiratoiminnassa.

Pedon edeltäjä on pelastanut ihmishenkiä

Näillä näkymin Pedosta tulee huumekoira, jollaisille on tarvetta länsirajalla. Ohjaajalta työskentely poliisikoiran kanssa vaatii ympärivuorokautista sitoutumista ja paljon aikaa myös vapaa-ajalla.

Ylikonstaapeli Jukka Mäki ja sylissä saksanpaimenkoiranpentu Peto.
Onnistuneen tehtäväradan jälkeen Peto pääsi ohjaajansa ja laumanjohtajansa syliin. Sylissä oleminenkin on osattava, sillä poliisikoiria joudutaan usein kantamaan erikoisiin paikkoihin.Laura Valta / Yle

Pedolla on suuret saappaat täytettävänään, sillä sen ohjaajan aiempi koira, 8-vuotias Väinö, on pelastanut jo kaksi ihmishenkeä etsintätehtävissä. Satsaukset koiraan antavat myös suurimmat palkinnot ohjaajalle.

– Meillähän hirveän vähän näkee positiivista työn kautta. Kyllä se ihmishengen pelastaminen on suurinta onnistumisen tunnetta koiratoiminnassa. Nämä on niitä uran huippuhetkiä niin sanotusti, Mäki toteaa.

Paljon menee koiria "hylkyyn"

Vaikka yhden pennun kasvattaminen poliisikoiraksi on iso satsaus ja vie lukemattomia tunteja, se ei takaa sitä, että kaikista tulee poliisikoiria.

Ei riitä, että koira on hyvä, vaan sillä pitää olla erinomaisia ominaisuuksia.

Jukka Mäki

– Hirveän paljonhan meillä menee niin sanotusti hylkyyn poliisikoiria. Eli koulutuksen jossain vaiheessa todetaan, että ne ei vain läpäise vaadittavia edellytyksiä, ja toinen on tietenkin tämä terveyspuoli.

– Ei riitä, että koira on hyvä, vaan sillä pitää olla erinomaisia ominaisuuksia, Mäki lisää.

Peto on tässä vaiheessa erittäin lupaava kokelas, mutta varmuutta sen tulevaisuudesta ei ole, eikä sitä auta jäädä murehtimaan.

– Kaikkensa pyritään tekemään ja jos näin ikävästi käy, niin se on sitten sen ajan murhe. Ja sehän tarkoittaa sitä, että tulee uutta koiraa koulutettavaksi.

Ylikonstaapeli Jukka Mäki ja saksanpaimenkoiranpentu Peto
Valppaus on poliisikoiralle erinomainen ominaisuus. Petokin höristelee suuria korviaan kaikille äänille. Jukka Mäki näkee Pedossa hyviä elkeitä poliisikoiraksi.Laura Valta / Yle