Kaikilla on lupa loistaa - brittiteatteri vetää suomalaiset erityislapset estradille

Prinsessa Dianan suojeluksessa ollut yhteiskunnallinen nuorisoteatteri Chikenshed rantautuu Suomeen. Brittiteatterin ideana on tarjota estradi kaikille, myös erityislapsille. Suomalaisprojektissa, Shed Helsingissä, on mukana toistasataa lasta. He toteuttavat yhdessä musikaalin jouluna 2016.

kulttuuri
Chickenshed Theatre
Chickenshed Theatre

Neljässä pääkaupunkiseudun koulussa alkavat brittiläisteattri Chickenshedin filosofiaan perustuvat viikottaiset musiikkiteatteriworkshopit vuodenvaihteen jälkeen. Toiminta tähtää ensi vuoden jouluna toteutettavaan musikaaliin.

Chickenshedin idea on humaani ja yksinkertainen: näyttämö on vapaa kaikille lapsille ja nuorille, olipa sitten fyysisiä rajoitteita tai ei, istuipa vaikka pyörätuolissa tai kärsi pakkoliikkeistä. Kaikilla on mahdollisuus esiintyä ja tulla nähdyksi juuri sellaisena kuin on.

Workshopeissa opitaan ilmaisutaitoja

Shed Helsingissä ovat mukana Munkkiniemen Yhteiskoulu, Lumon lukio, Ruskis ja Vuosaaren Tehtaanpuisto. Jokaisesta koulusta mukaan mahtuu noin 35 vapaaehtoista lasta.

Workshopeissa paneudutaan tanssin, teatterin ja musiikin maailmaan. Vetäjinä toimivat helsinkiläisen tanssikoulu Step Up Skenen opettajat. Koulun keulahahmo Marco Bjurström on projektin taiteellinen johtaja.

Chickenshed kouluttaa helsinkiläisopettajia filosofiaansa ja toimii muutenkin hankkeen taustavoimana.

Kaikki alkoi kanavajasta

Chickenshed tarkoittaa suomeksi kanavajaa. Sellaiseen teatterin perustivat 40 vuotta sitten kaksi naista, muusikko ja säveltäjä Jo Collins ja opettaja-ohjaaja Mary Ward. He uskoivat, että kaikilla ihmisillä on tarve tulla nähdyksi, riippumatta iästä, ulkonäöstä tai taustasta. He päättivät, että heidän teatterissaan kaikilla on oikeus nousta lavalle.

1980-luvulla prinsessa Diana ihastui teatteriin ja sen lasten ja nuorten parissa tekemään työhön. Prinsessa tuki lahjoitusvaroilla toimivaa, hyväntekeväisyysjärjestöksi rekisteröityä, teatteria monin tavoin. 1990-luvulla Chickenshed sai oman modernin teatterirakennuksen Lontoossa. Kanavaja säilyi kuitenkin teatterin nimenä.

Shed Helsinki - perustettu pysymään?

Suomi on ensimmäinen maa, jonne on perustettu Chickenshedin etäpiste. Tuleva vuosi on hankkeen pilottiaikaa, tutustumista ja mahdollisuuksien kartoittamista. Tavoitteena on pysyvä toiminta. Pilottivuoden mahdollistaja Elisa Oy on lupautunut sitoutumaan Shed Helsinkiin jatkossakin.

Entä, mitä musikaalia Shed Helsingin pääkaupunkilaislapset jouluna 2016 esittävät? Se julkistetaan tammikuussa, kun workshopit kouluissa alkavat.