1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seinille heijastetut graffitit ovat Tampereen Valoviikkojen uutuus

Tampereen Valoviikot järjestetään 50. kerran. Graffiteista koostetut valoteokset tuovat alakulttuurina tunnetun taidemuodon harvinaisen lähelle valtaväestöä.

Kotimaan uutiset
valoviikot graffiti
Yle / Marjut Suomi

Tampereen Valoviikoilla on tänä vuonna 50-vuotisjuhlat.

Yhdessä tapahtuman näyttelyssä viisi kokenutta graffitimaalaria tuo kaupungin keskelle valograffititeoksia. Mukana on parikymmentä teosta, jotka heijastetaan valonheittimien avulla rakennusten seinille eri puolelle Tampereen keskustaa.

Oli hienoa, että saimme vapaat kädet tehdä ihan mitä huvittaa.

Tero Karvinen

Teosten pohjina ovat maalatut graffitit, jotka on valokuvattu.

Näyttelyn kuraattori Tero Karvinen tunnetaan yhtenä Suomen graffititaiteen merkkihenkilöistä. Vuosina 2011–2013 hän toimi Pirkanmaan läänintaiteilijana.

– Tampereen taidemuseosta soitettiin kesällä. He kertoivat, että tekijöitä tarvitaan monta ja että tiloja on runsaasti. Vasta projektin edetessä olen hahmottanut, miten poikkeuksellinen näyttelymme on. Graffitit pääsevät harvoin tilaan, jossa ihmisiä on paljon, Karvinen sanoo.

Tampereen taidemuseon tiedotteessa kerrotaan, että valotaideteoksina toteutettuja graffiteja ei ole aiemmin esteitetty kaupunkitilassa.

Graffitin arvostus on Karvisen mukaan kasvanut.

– Viiden viime vuoden aikana on tapahtunut hieno kehitys, jossa graffiti on noussut alakulttuurista enemmän kohti valtavirtaa.

Innoitus Keski-Euroopasta

Vasta projektin edetessä olen hahmottanut, miten poikkeuksellinen näyttelymme on. Graffitit pääsevät harvoin tilaan, jossa ihmisiä on paljon.

Tero Karvinen

Tampereella järjestettävän näyttelyn innoitus on Keski-Euroopasta. Esimerkiksi Ranskan Lyonissa rakennusten päädyissä on maalauksia ja koristekuvioita. Ajatus oli, että Tampereella samanlaisia teoksia voitaisiin toteuttaa valon avulla pimeänä vuodenaikana.

Yksi näyttelyn maalareista on Tarmo Kaikkonen, joka haaveilee siitä, että valoteokset voitaisiin lähivuosina korvata oikeilla graffiteilla.

– Uskon ja toivon, että muutaman vuoden päästä kerrostalojen päätyjä maalataan täälläkin, Kaikkonen sanoo.

Tampereen taidemuseosta kerrotaan, että näyttelyllä halutaan tuoda esiin graffititaiteen, yhteisöllisen taiteen ja katutaiteen merkitystä virallisesti hyväksytyn taiteen rinnalla.

Museon tuki on tehnyt vaikutuksen kuraattori Tero Karviseen.

– Oli hienoa, että saimme vapaat kädet tehdä ihan mitä huvittaa, Karvinen sanoo.

Lue seuraavaksi