1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lohikalat

Myös lohikalat hyötyvät uudesta kevyen liikenteen sillasta

Kajaanin uusin silta avataan piakkoin. Kyynäspäänniemen silta tarjoaa käyttäjille turvallisen reitin ja lohikaloille kutupaikan.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Kajaaninjoen ylittävä Kyynäspäänniemen kevyenliikenteen silta avataan 31. päivä lokakuuta Kekri-juhlan yhteydessä, ja samalla julkistetaan sillan virallinen nimi. Sillan rakentaminen sujui aikataulussa ja 500 000 euron budjetissa pysyttiin.

Kaupungininsinööri Matti Nousiainen uskoo, että käyttäjiä riittää.

– Silta tarjoaa esteettömän ja turvallisen reitin kaupungista Teppanaan tai sieltä keskustaan. Linnansilta on kevyelle liikenteelle hankala ja turvaton. Ensi kevään aikana asennamme uudelle sillalle laskurin, jotta näemme sen käyttäjämäärät.

Sillan yhteydessä on myös kutemispaikka voimaloiden väliin istutetuille lohikaloille, sillä Teppanan puoleiseen päätyyn on tehty kutusorakko. Sillalta voi siis hyvällä tuurilla päästä seuraamaan lohikalojen kututouhuja.

Ennen avajaisia siltaan tehdään vielä yksi lisäys. Sillan kaiteiden ulkopuolella on pieni hylly, jonne ei haluta ihmisten päätyvän. Tämän takia sillan kaiteeseen laitetaan puolen metrin levyinen este.

Sillan rakentamisen lisäksi myös Teppanan puoleista puistoaluetta on siistitty ja parannettu. Sinne on muun muassa lisätty penkkejä sekä tehty aukio.

Kyynäspäänniemen silta on jo viides Kajaaninjoen ylittävä silta. Idea sillasta on tullut jo 90-luvulla kuntalaisaloitteen muodossa, mutta vasta viime joulukuussa kaupunki päätti osoittaa rahaa budjettiin siltaa varten.