Kansanedustaja vertasi veronkiertäjien syytesuojaa pankkiryöstäjiin: "Kadut, vapautetaan ja saat vielä ryöstösaalin päälle"

Oppositio moitti hallituksen linjaa harmaan talouden vastaisessa taistelussa poukkoilevaksi ja lakiesityksiä löysiksi.

politiikka
 Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi.Yle

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) lupasi eduskunnan kyselytunnilla lisärahaa poliisille harmaan talouden torjuntaan. Hallitus aikoo leikata poliisin määrärahoja kuusi miljoonaa euroa.

Orpon mukaan oikeusministeriölle, oikeuslaitokselle ja verohallinnolle on jo lisätty rahoitusta normaalin budjetin päälle.

– Poliisilta puuttuvan 6,4 miljoonan euron erillisrahoituksen eteen tehdään tällä hetkellä töitä. Meillä on noin 90 miestä ja naista tekemässä talousrikostutkintaa ja harmaan talouden vastaista työtä, ja noin puolet heistä pystytään työllistämään. Teemme töitä sisäisten rahansiirtojen kanssa. Näillä saamme turvattua tämän talousrikostutkinnan myös ensi vuonna, vakuutti Orpo.

"Rötösherrat kuriin"

Myös hallituksen tehokasta katumista koskeva esitys sai osakseen kovan arvosteluryöpyn. SMP:n puheenjohtajan Veikko Vennamon klassikkolausahdus "Rötösherrat kuriin" kaikui eduskunnassa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö katsoi esityksen tarjoavan syytesuojan henkilöille, jotka ovat tehneet suuria veropetoksia. Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi puolestaan vertasi veronkiertäjien ja pankkiryöstäjän armahtamista toisiinsa. Hänestä hallituksen esitys johtaa moraalikatoon.

– Pankkiryöstäjä ryöstää pankin ja pakenee poliisia. Kun poliisi alkaa saavuttaa pakoautoa, ryöstäjä pysähtyy, tulee poliisimiehen tykö, ja sanoo, että tunnustan teon, mutta kadun valtavasti. Poliisi sanoo tähän, että sinut vapautetaan maksusta ja saat vielä pitää ryöstösaaliin, tylytti Mustajärvi.

Hallituksen esityksessä henkilö tai kuolinpesä välttyisi veropetossyytteiltä, jos ilmoittaisi oma-aloitteisesti verotuksesta puuttuneista tuloista, perinnöstä tai lahjasta. Tuomion sijaan määrättäisiin veronkorotus. Katumislaki olisi voimassa vuoden 2016.

"Hallintarekisteriesitystä muutetaan, jos ei lisää avoimuutta"

Hallintarekisteriesitys nousi opposition puheenvuoroissa yhdeksi esimerkiksi hallituksen löysistä lakiesityksistä.

– Viranomaiset ovat olleet huolissaan siitä, että se helpottaa todellisen omistajan piilottamista hallintarekisterien kätköön. Onko hallitus miettinyt millainen kuva teidän harmaan talouden linjasta syntyy kansalaisille?, kysyi Ville Niinistö (vihr.).

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosti, että hallituksen esityksen lähtökohta on avoimuuden, ei salailun kasvu.

– Asiantuntijat ovat kertoneet mielipiteensä esityksestä, ja nyt on vielä otettu uusi lausuntokierros. Jos sieltä tulee viestiä, että tämä ei viekään avoimempaan suuntaan, niin silloin esitystä pitää muuttaa. Avoimuuden pitää lisääntyä, totesi Sipilä.