Turun Tuomiokirkon kellotaulun vanhat numerot pelastuivat kierrätyslavalta

Yli 30 vuotta rakennusyhtiön varastossa maanneet numerot palaavat seurakunnan huomaan. Tuomiokirkon kellon kulusta vuosikymmeniä vastannut ylivahtimestari toivoo niiden kertovan tuleville sukupolville historiasta.

Kotimaa
Huonokuntoiset numerot löytyivät varastosta Turun Itäharjulta.
Huonokuntoiset numerot löytyivät varastosta Turun Itäharjulta.Jouni Koutonen / Yle

Suomen merkittävimpiin ajannäyttäjiin lukeutuvan Turun tuomiokirkon kellon vanhat numerot ovat säästyneet hävitykseltä.

Vuosina 1976–79 tehdyissä kirkon mittavissa korjaustöissä kunnostettiin myös tornin aikakello taulultaan ja koneistoltaan. Työt tehtiin Museoviraston tarkassa valvonnassa, ja kellotaulun yli satavuotiaat numerot korvattiin täsmälleen samanlaisilla.

Aina sanon, että menneisyyttä ei saa hävittää!

Teuvo Rantala

Käytöstä poistetut numerot päätyivät korjaustöissä urakoineen rakennusyhtiö Hartela Oy:n varastoon Turun Itäharjulle. Hartela on nyt lopettamassa varastonsa toimintaa alueella, ja lähestyvää muuttoa ennakoiden nurkkia on tyhjennetty romuista.

Hartelan metallipajalta kerrotaan, että suursiivouksen huiskeessa vuosikymmeniä pölyttyneet numerotkin olivat päätyä kierrätyslavalle ja matkata Kuusankoskelle jatkokäsittelyyn. Työntekijöiden valppaus kuitenkin pelasti numerot, ja nyt ne palaavat jälleen seurakunnan haltuun.

Kellonkäyttäjälle mieluinen löytö

Nyt jo eläkkeellä oleva tuomiokirkon pitkäaikainen ylivahtimestari Teuvo Rantala ilahtuu kuullessaan, että vanhat numerot ovat välttäneet kadotuksen.

Turun tuomiokirkon kello.
YLE / Sami Tammi

Hänelle kellotorni oli lähes päivittäin työpaikka suurremontista lähtien, ja Rantala on pitänyt Turun tärkeimmän kellon ajassaan.

– Aina sanon, että menneisyyttä ei saa hävittää! Kaikille ne numerot eivät merkitse mitään, mutta tuomiokirkolle ne merkitsevät todella paljon.

Varaston nurkissa pyörineiden metallinumeroiden kultaukset ovat himmenneet ja vuodet laskeneet tomunsa niiden ylle.

– No jos sen ikäiset numerot eivät olisi huonokuntoisia, se olisikin hyvä! Nämä nyt siellä olevat numerot on kullattu lehtikullalla, ja ne kyllä kestävät saman kuin vanhatkin, myhäilee Rantala.

Historiallinen kello kestää aikaa

Kellotaulun kunnostuksen ohella 1970-luvun remontissa myös ajan hampaan nakertama koneisto käytettiin Seinäjoella korjattavana. Teuvo Rantalan mukaan palatessaan Turkuun koneisto oli kuin uusi.

Turun tuomiokirkko.
Jouni Koutonen / Yle

– Kello oli käynyt kulumiseen asti, laakereita jouduttiin uusimaan. Mutta muuten koneistoon ei tehty mitään uutta, vaan se vanhakello todella korjattiin. Se oli historiallisesti merkittävä asia. Nykypäivänä asiat kestävät jonkun aikaa ja sitten ostetaan uusi. Mutta kun tällainen kello on pian pari sataa vuotta käynyt, sen kunnossa pitäminen on erinomaisen tärkeä asia!

Teuvo Rantala muistuttaa, että kansallispyhäkön kello on vuosisatoja pitänyt turkulaiset ajassa kiinni. Radiossa ne kumahtavat edelleen koko kansalle puolenpäivän lyöntinsä.

– Ajattelen asiaa siinä valossa, että tämän ajan ihmisillä ei varsinaisesti enää kelloja ole. Kaikki touhuavat kännykän kanssa. Aikanaan 1685 kun kello nostettiin sinne torniin, sillä oli suuri merkitys. Kaupunki rakentui kirkkotorin ympärille, ja ihmisillä matalat majat ja yksilasiset ikkunat, mistä katsoa kelloa. Aikakello kertoi soitollaan kaupunkilaisille, mitä kello on, niin kuin tänäkin päivänä. Nyt se vain tuppaa hukkumaan liikenteen meluun.

Takaisin kansan katseiden alle?

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä noutaa numerot takaisin hoteisiinsa, mutta jatkotoimenpiteistä ei ole vielä tietoa.

Kellon moitteettomasta kulusta vuosikymmeniä vastannut ylivahtimestari Teuvo Rantala toivoo numeroiden päätyvän takaisin vanhaan kotiinsa, mutta jälleen kaupunkilaisten katseiden alle.

– Niiden paikka on oikeastaan siellä kellotornissa, se on turvallisin paikka niille. Jos ne sinne jotenkin laitetaan esille, voidaan kertoa ihmisille, että yli sata vuotta palvelleet numerot ovat edelleen olemassa. Se on historiaa parhaimmillaan!