Läskisoosia töölöläisessä kulttuuriravintola Elitessä

Perinteikästä läskisoosia ei ole pidetty soveliaana ravintolaruokana. Soosi on ikävän näköistä ja sillä on ruma nimi. Nyt kulttuuriravintola Elite on päättänyt kokeilla tunnustetun arkiherkun vetovoimaa.

Menneisiin aikoihin oleellisesti kuuluneen läskisoosin nostaminen Eliten vakiolistalle saattaa kertoa jotain ihmisten nostalgiankaipuusta, tai sitten nykyisin muotiin nousseesta slow-foodtrendistä.

Eliten ravintolapäällikkö Tiina Partti selvittää, että läskisoosia on tarjottu silloin tällöin lounailla, mutta vakiolistalle se nousi asiakkaiden pyynnöstä.

Nimeä ei auta muuttaa

- Nimi on luotaantyöntävä ja ilmeisen harhaanjohtava. Kyse on pitkään haudutetusta porsaankyljestä tehdystä kastikkeesta ja nimi on mitä on. Sitä ei voi lähteä muuttamaankaan, sanoo Partti.

Läskisoosi jos mikä, on käsitetty peruskotiruuaksi, jonka kulta-aikaa on eletty ennen sotia ja jälleenrakennuksen vuosina. Reseptinä se on tunnettu yli sata vuotta.Periaatteessa hyvin yksinkertainen ruoka syntyy vähistä tarveaineista, mutta sen kypsyttäminen vaatii aikaa ja rauhaa.              

Kotiruokaa ravintolassa

Eliten kokki Joel Juva kertoo, että ravintolassa ruoka tehdään monesti aivan toisin kuin kotioloissa, niin läskisoosikin. Elitessä siansivunkappaleita ei ruskisteta pannulla, vaan ne paahdetaan kuumassa uunissa ja kypsytetään hiljalleen lihaliemessä.

Kastike tehdään erikseen. Siinä käytetään hyväksi siansivusta irronnutta rasvaa ja voita. Jauhoja on kolmea eri lajia

- Noin puolet vehnäjauhoja, neljännes ruis- ja loput mallasjauhoja. Lihat ja kastike yhdistetään annosta koottaessa, selostaa Juva.

Hovimestari Teemu Riipisen mukaan kysyntä on ollut vilkasta ja asiakkaat tyytyväisiä.

On siis aika arvioida läskisoosiannos henkilökohtaisesti.

Herkullinen kastike, mutta liha kuivaa

Toimittaja luokitteli lihan ihmeen kuivaksi ja kovaksi. Kastikkeen maku on erinomaisen pyöreä, suorastaan makeahko. Annokseen kuuluvat kuoriperunat. Koska herkullisen kastikkeen runsaus on annoksessa iso juju, olisi perunoiden oltava jauhoista lajiketta, esimerkiksi Van Goghia.

Lautanen on väkisinkin harmaa, sillä lisukkeena on ainoastaan maustekurkkua ja koristeena hyppysellinen persiljaa. Etikkapunajuuri tai puolukka tekisi terää jo ulkonäönkin kohentamiseksi.

Tällaisessa kokonaisuudessa myös leivällä on suuri merkitys. Valitettavasti Eromangan ruissämpylät olivat liian tiukkaa tavaraa toisin kuin talon omassa keittiössä syntynyt patonki, joka sinänsä on vääränlainen leipä nautittavaksi läskisoosin kanssa.

Läskisoosi Ylen Aikaisen tapaan

Ylen aikainen on julkaissut oman läskisoosireseptinsä jo vuosia sitten. Sen suurin ero Eliten keittiön tapaan liittyy kypsennykseen. Ylen aikaisen reseptillä tehtäessä lihat ruskistetaan pannulla ja kypsytetään valmiiksi suurustetussa kastikkeessa kannellisessa rautapadassa tuntikausien ajan mahdollisimman matalassa lämmössä (110) aina silloin tällöin sekoitellen ja nestettä sopivasti lisäillen. Siansivun annetaan kypsyä niin pehmeäksi, että syötäessä ei veistä juuri tarvita.

Makuun tulee lisää syvyyttä, kun valmis ruoka saa seistä muutamia päiviä, sillä lämmitettäessä tämän tapaiset ruoat yleensä vain paranevat.

Eliten läskisoosiannos maksaa 18.70 e. Annos on saanut Maailman Läskisoosijärjestön hyväksynnän.