1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työhuoneet

Mushrooming levittää työhuonekulttuuria Jyväskylään

Kasvava joukko eri alojen ihmisiä työskentelee nykyisin yksin, vaikka moni kaipaisi ympärilleen työyhteisöä. Ratkaisu löytyy työhuoneverkostosta.

Työhuoneverkosto on kuin sieni, jonka rihmastot kasvattavat uusia työhuoneita tarpeen mukaan. Kuva: Virpi Kotilainen / Yle

Työn tekemisen muoto ja malli muuttuvat, ja yhä useampi päätyy työskentelemään yksin – tahtoen tai tahtomattaan. Jos ympärilleen kaipaa muita ihmisiä, kannattaa harkita työhuoneverkostoon liittymistä. Tällaista Mushrooming-verkostoa ollaan nyt luomassa Jyväskylään.

Keskiviikkoiltana kymmenkunta lähinnä luovan alan työntekijää kokoontui Jyväskylän Mäkituvalle pohtimaan, miten työhuonekulttuuria voitaisiin istuttaa kaupunkiin.

Jyväskylän tapaamisessa kuultiin helsinkiläisten kokemuksia verkostotoiminnasta nyttemmin tamperelaistuneelta tutkijalta, Elina Alatalolta. Helsingissä työhuoneverkostot alkoivat kasvaa vuonna 2010. Nyt pääkaupungin verkostolla on jo noin 300 työtilaa tarjolla.

Työkämppikset tukevat ja työntävät eteenpäin

Yksi Jyväskylän tapaamisen järjestäjistä oli Marjaana Niskanen, joka valmistui viime keväänä artesaaniksi. Hän havaitsi työhuonetoiminnan edut viime kesänä, kun hän jakoi työtilat kahden ystävänsä kanssa.

– Se tietynlainen kannustus, ja myös palaute omasta työstä,  ja se, että voi osallistuamyyntitapahtumiin yhdessä, ja myös huomata erilaisia mahdollisuuksia ja jakaa niitä, Marjaana Niskanen luettelee työhuoneverkoston etuja.

Kannustus, palaute ja kokemusten jakaminen auttavat työhuoneverkoston jäseniä eteenpäin. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Kankaanpainantaan erikoistunut nuori artesaani toteaa olevansa uransa alkutaipaleella, ja hän uskoo, että toisten kanssa samoissa tiloissa työskentely auttaa nuorta yrittäjää eteenpäin.

Jyväskylässäkin toimii jo työhuoneverkoston kaltaisia yhteisöjä, mutta toiminnassa on Marjaana Niskasen mielestä paljon kehittämisen varaa etenkin luovalla alalla. Vaikka tilat ovat yhteiset, ihmisten vuorovaikutus ja kohtaaminen voi olla vähäistä.

Nykyistä yhteisöllisempään työhuonetoimintaan voisi soveltua esimerkiksi Kankaan vanha tehdasalue. Niskasen mukaan Kankaan tiloille tarvittaisiin kuitenkin suurempaa Mushrooming-verkostoa, jotta niihin voitaisiin sitoutua.

– Uskon, että Jyväskylästäkin löytyy hyvin tiloja, varsinkin sitten, jos on isompi ryhmä etsimässä niitä, Marjaana Niskanen toteaa.

Vastuu jaetaan, mutta joku saa helposti isomman palan

Kuka sitten kantaa vastuun työyhteisölle vuokratuista tiloista?

Marjaana Niskanen toteaa, että vastuu on jokaisella tilan vuokraajalla, mutta käytännön kokemukset Helsingistä ovat osoittaneet, että ainakin isommissa työyhteisöissä asioiden hoito lankeaa muutaman aktiivisemman kontolle. Yhteisön hyväksi tehty työ voidaan hyvittää esimerkiksi vuokranmaksussa.

Asiasta kiinnostuneille on perustettu oma Mushrooming-ryhmä Facebookiin. Ennen joulua Jyväskylässä aiotaan järjestää vielä uusi suunnittelutapaaminen.

Milloinkahan Jyväskylässä toimii ensimmäinen työhuoneyhteisö?

– Toivotaan, että vuoden sisällä  on ainakin jonkinlaisia askeleita otettu jo eteenpäin, Marjaana Niskanen hymyilee.