1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Raportti: Hyvästi Hanasaaren hiilivoimala, vaikka kalliiksi käy

Helsingin kaupunki ynnäsi hiilivoimalan korvaamisen kulut ja vapautuvan maan tuomat tulot. Tulos jäi miinukselle, mutta ilmastotavoitteet, Kruunusillat ja imago kääntävät kokonaisuuden Hanasaaren sulkemispäätöksen puolelle.

Hanasaaren vapautuminen rakentamiselle ja sillan kohoaminen Kruunuvuorenrantaan näyttää taas askeleen verran todennäköisemmältä.

Tänään torstaina julkaistun selvityksen mukaan kivihiilivoimalan sulkeminen on paras ratkaisu, kun puntarissa ovat kaupungin kokonaistalous ja ilmastotavoitteet. Taloudellisesti kannattavinta olisi jatkaa nykyisten voimalaitosten käyttöä, mutta se ei täytä kaupungin ilmastotavoitteita.

345 miljoonaa euroa miinukselle

Voimalan korvaaminen hajautetummalla energiantuotannolla laskee Helsingin omistaman energiayhtiön Helenin arvoa 490 miljoonalla eurolla. Mutta koska hiilikasat poistuvat ja voimalatoiminta loppuu, mm. maankäytöstä ja verotuloista tulee kaupungille plussaa 107 miljoonaa euroa. Jos myös voimalarakennus puretaan, tulot nousevat 145 miljoonaan euroon.

Lopputulema on 345 - 383 miljoonaa euroa miinuksella. Muissa vaihtoehdoissa miinukselle mennään vielä reilusti rajummin.

Hanasaaren ja Salmisaaren hiilivoimaloiden remontointi osin puupellettejä polttaviksi laitoksiksi laskisi Helenin arvoa 690 miljoonalla eurolla, eikä plussaa maankäytöstä juuri tulisi, kun voimala jäisi paikoilleen pyörimään.

Kalleinta olisi korvata Hanasaari uudella monipolttoainevoimalaitoksella Vuosaaressa. Hanasaaren maiden vapautuminen olisi pieni ilo uuden voimalan rakentamisen rinnalla ja kokonaisuus jäisi 741-781 miljoonaa euroa miinukselle.

Vaihtoehtojen vaikutus eri osien nettonykyarvoon (milj. euroa)

 Helenkaupunkikaupunkikonserni
Vuosaaren voimala-890+110...148-781...-741
Vanhojen voimaloiden remontti-690+7-683
Hajautettu tuotanto-490+107...145-383...-345

Verrattuna vanhojen voimaloiden käytön jatkamiseen nykyisellään.

“Eväät Hanasaaren sulkemispäätökselle on olemassa”

Hanasaaren korvaaminen edellyttää uusia lämpölaitoksia ja energiankulutuksen laskua. Tätä puolta selvitettiin kaupungin toisessa raportissa, joka julkaistiin samaan aikaan.

– Energiankulutuksen suhteen tilanne on se, että eväät Hanasaaren sulkemispäätökselle on olemassa, sanoo kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.

Hanasaaren korvaamisen lopullinen keinovalikoima ja hintalappu määräytyvät kehittyvän tekniikan mukaan.

– Jos päätös [sulkemisesta] tehdään, sen siirtymäajan aikana kannattaa miettiä kaikki keinot ja niiden tehokkuus. Missä määrin kannattaa tehdä energiatehokkuustyötä ja missä määrin etsiä uutta energiantuotannon potentiaalia. Kyllä tämäkin selvitys näyttää sen, että rakennusten energiatehokkuuden puolella eteneminen on monella tapaa todella järkevä vaihtoehto siellä, missä ollaan kaukolämmön piirissä, sanoo Sinnemäki.

Raportteihin voit tutustua tarkemmin kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).