Yhteiskunnan pahoinvointi on uhka kouluturvallisuudelle – "Koulut ovat erityishaaste, koska siellä on paljon ihmisiä yhdessä paikassa"

Pietarsaarelaisessa ammattikoulu Optimassa turvallisuusasioihin on kiinnitetty poikkeuksellisen paljon huomiota. Ensiapukoulutus on hyvällä mallilla, turvallisuuskävelyt kuuluvat rutiiniin ja koululla on jopa oma hätänumero.

Kuva: YLE / Tuuli Kuismin

Torstainen kouluisku Ruotsissa nosti monelle mieleen myös Suomessa tapahtuneet koulusurmat. Kouluturvallisuus ei synny itsestään, vaan sen eteen on tehtävä töitä. Sisäasiainministeriö asetti Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen työryhmän, selvittämään koulujen turvallisuutta. Ryhmän toinen koulumaailman edustaja oli Pietarsaaren Optimassa työskentelevä Tuula Sissala. Optima vastaa ruotsinkielisestä ammattiopetuksesta Pietarsaaren seudulla.

Optimassa onkin tehty paljon turvallisuustyötä yhdessä muun muassa poliisin, pelastuslaitoksen ja Liikenneturvan kanssa.

Koulussa on tehty riskianalyysejä, mutta suurinta kouluturvallisuutta uhkaavaa riskiä on lopulta vaikea ennakoida. Tuula Sissala pitää suurimpana riskinä kouluturvallisuudelle yhteiskunnallisia epäkohtia, pahoinvointia ja huumeita.

Sissala muistuttaa, että koulujen ulko-ovet ovat avoinna, kuka tahansa ohikulkija voi kävellä sisällä.  Opiskelijoita koulussa on noin 750.

– Kouluturvallisuudesta puhutaan hyvin harvoin tarpeeksi. Ennaltaehkäisy on kaikkein tärkeintä, että koulutamme henkilökunnan ja opiskelijat niin, että koulussa olisi turvallista olla. Oppilaitoksissa saatetaan voida huonosti eli ennaltaehkäisy mielenterveystyössä on tärkeää. Resurssit ovat monilla vähissä, mutta onneksi täällä Optimassa on satsattu kiitettävästi kouluturvallisuuteen, kertoo Optiman kehittämispäällikkö Tuula Sissala.

Optimassa oma turvallisuusryhmä ja hätäpuhelin

Optimassa järjestetään vuosittain useita turvallisuuteen liittyviä koulutuksia. Torstaina koululla puhuttiin kyberturvallisuudesta, sosiaalisesta mediasta, liikenteestä ja huumeista. Opiskelijat vetivät itse koulutustilaisuudet.

Kouluturvallisuus nousi oppilaiden kesken puheenaiheeksi kun Optimassa otettiin käyttöön uusia opetustiloja

– Yleisesti ottaen koen oloni koulussa turvalliseksi. Tosin tässä uudessa rakennuksessamme, jossa on paljon lasia, minua on alkanut askarruttamaan. Mitä tehdään jos joku ulkopuolinen tulee sisään ja olemme luokkahuoneessa. Ovi on umpinainen, mutta muuten lasiseinistä näkee sisälle, se mietityttää, pohtii oppilaskunnan puheenjohtaja Jennie Laituri.

Optiman koulutuspäivään osallistunut opiskelija Niclas Warg Poliisiammattikorkeakoulusta myöntää, että koulut ovat turvallisuuden kannalta vaikeita paikkoja.

– Koulut ovat erityishaaste, koska siellä on paljon ihmisiä yhdessä paikassa. Nuorilla voi olla ongelmia, mistä sitten ylilyönnit johtuvat, analysoi Warg

Optimassa turvallisuustyötä koordinoi erikseen nimetty ryhmä. Koululla on esimerkiksi oma hätäpuhelin, kiinteistöissä on kameravalvonta ja henkilökunnalla on ID-kortit. Rutiineihin kuuluvat muun muassa turvallisuuskävelyt, koska oman kiinteistön ja työympäristön tunteminen ja epäkohtiin puuttuminen ovat kaikkien vastuulla. Yli sata optimalaista on suorittanut ensiapukurssin.

– Yritämme luoda edellytykset sille, että täällä on turvallista olla. Tunnemme toisemme ja tiedämme ne asiat, mitä meiltä edellytetään, Sissala sanoo.

_Juttun korjattu Niclas Warghin titteliksi opiskelija. 23.10.15 11.35 Jukka-Pekka Tyhtilä _