Tampereella vieraillut Millenium-palkittu Stuart Parkin: Arvostus velvoittaa työskentelemään entistä kovemmin

Vuosi sitten fyysikko Stuart Parkin voitti Tekniikan Akatemian myöntämän Millenium-palkinnon. Torstaina hän vieraili Tampereella pidettyjen Tekniikan päivien juhlapuhujana. Parkin kertoo arvostavansa suomalaisten koulutustasoa ja vuosittain järjestettävää Slush -start up-tapahtumaa.

tiede
Professori Stuart puhumassa Tampereen Teknologiapäivillä 22.10.2015.
TAF

Professori, fyysikko Stuart Parkin sai vuosi sitten Tekniikan Akatemialta Millenium-teknologiapalkinnon, joka myönnetään - yksikertaisesti ilmaisten - elämää parantavista keksinnöistä. Parkinin työ on mahdollistanut digitaalisen tiedon tallentamisen entistä suuremmissa määrissä.

– Tänä päivänä ei tarvitse mennä kirjastoon lukeakseen kirjaa, koska kaikki kirjat ovat saatavilla pilvipalvelinten kautta, iloitsee Parkin. Jokaisella on nopea pääsy tiedon pariin ja mahdollisuus kasvattaa osaamistaan entistä nopeammin.

Parkin kertoo omina opiskeluaikoinaan joutuneensa tuhlaamaan paljon aikaa ja rahaa kirjastoissa, joissa myös kopiotiin tietoja - mikäli opiskelijalla oli siihen varaa.

– Nopea tiedonsaanti tekee elämästä myös kiinnostavampaa. Jos et tiedä jotain, voit selvittää sen hyvin nopeasti esimerkiksi Googlen avulla, Parkin sanoo.

Parkin hehkuttaa myös verkosta löytyvän musiikin ja elokuvien saatavuutta.

– Kaikki musiikki ja elokuvat löytyvät internetistä, ja voit nauttia niistä juuri silloin, kun sinulle sopii.

Suuret tietomassat myös huvia vakavampiin tarkoituksiin

Stuart Parkin näkee laajan ja nopean tiedonvälityksen kantavan hedelmää tietysti myös vakavammissa käyttötarkoituksissa.

– Esimerkiksi arkkitehdit saavat internetin kautta rajattomasti tietoa jo toteutetuista rakennuksista ja voivat hakea niistä inspiraatiota omaan työhönsä.

Toiseksi esimerkiksi Parkin ottaa lääketieteen.

Jatkuva informaation tuottaminen vaatii varmasti uusia innovaatioita, jotta tallennustilaa löytyy tulevaisuudessakin.

Stuart Parkin

– Mitä enemmän internetiin päätyy tietoa ihmisten terveydentilasta ja sairauksista, sitä paremmin voimme ymmärtää sairauksien syitä, niiden etenemistä ja voimme kehittää niihin hoitokeinoja.

Tiedon tallennuksessa edelleen haasteita

Digitaalisen informaation tulva on tänä päivänä mittaamaton. Erilaista tallennusta tarvitsevaa dataa syntyy valtavat, jatkuvasti kasvussa olevat määrät päivittäin.

– Jatkuva informaation tuottaminen vaatii varmasti uusia innovaatioita, jotta tallennustilaa löytyy tulevaisuudessakin. Se on haaste, sanoo Parkin.

Sen lisäksi hänen mukaansa tiedon analysointi olisi tärkeää.

– Voimme jo nyt kerätä ja tallentaa valtavia määriä tietoa, mutta tarvitsemme kipeästi työkaluja – algoritmeja – löytämään siitä tietomäärästä oleellista ja merkittävää tietoa.

Parkin uskoo, että datan sisältöjen ja datan sisältämän arvon löytämiseksi tehdään jo paljon töitä.

Professori Stuart Parkin puhuu Tampereella Teknologiapäivillä 22.10.2015
Professori Stuart Parkin kertoi Tampereella juhlapuheessaan tallennuskapasiteetin laajennusmahdollisuuksista. TAF

Suomalaisten koulutus ja Slush vakuuttavat

Vuosi sitten palkintoa vastaanottaessaan Stuart Parkin kertoi halustaan vierailla Suomessa entistä useammin. Vierailuja on kuitenkin vaikeuttanut mm. palkinnon tuomat kiireet.

– Olen tehnyt kuluneen vuoden aikana lukuisia vierailuja. Nyt olen muuttamassa Kaliforniasta Saksaan ja mennyt vastikään naimisiin, joten kiireitä on riittänyt.

Parkin on kuitenkin ehtinyt vierailla Suomen suurlähetystön vieraana Lontoossa ja toki myös käynyt Suomessa.

– Viime vuonna vierailin Helsingissä ja kävin myös Slush –tapahtumassa. Lukuisat nuoret vaihtoivat ajatuksiaan tilaisuudessa ja kertoivat teknisistä saavutuksistaan tavoitteena päästä mukaan kaupalliseen toimintaan.

– Vastaavan kaltaista tapahtumaa ei tietääkseni järjestetä missään muualla koko Euroopassa. Tämä mielestäni kuvaa suomalaisten nuorten kiinnostusta teknologiaa ja sen kaupallistamista kohtaan.

Parkin kertoo myös arvioivansa suomalaisten tekniikan opiskelijoiden ja tietysti opettajien tason hyvin korkeaksi.

Palkinto velvoittaa  työskentelemään

Stuart Parkin on edelleen onnellinen ja innoissaan vuosi sitten vastaanottamastaan Millenium-teknologiapalkinnosta.

Samalla palkinto myös osaltaan velvoittaa minua työskentelemään entistä kovemmin ja löytämään uusia innovaatioita.

Stuart Parkin

– On hienoa saada tunnustusta maailmalta tekemästään työstä, ja tietysti palkinto antaa luottamusta ja uskoa jatkaa sitä.

– Samalla palkinto myös osaltaan velvoittaa minua työskentelemään entistä kovemmin ja löytämään uusia innovaatioita, Parkin jatkaa naurahtaen.

Seuraava Tekniikan Akatemian Millenium-teknologiapalkinto jaetaan ensi vuonna. Parkin ei halua lähteä arvailemaan, kuka palkinnon aikanaan saa.

– On varmasti paljon hyviä kandidaatteja, jotka voisivat olla palkinnon arvoisia. Tieteessä on meneillään niin paljon erilaisia tutkimuksia, jotka vaikuttavat elämäämme, joten en uskalla lähteä arvailemaan tulevaa voittajaa.