Isot kaupungit uskovat pärjäävänsä turvapaikan saaneiden kanssa – etelään odotetaan silti ongelmia

Ylen alueradiot kysyivät alueidensa keskuskaupunkien maahanmuutosta vastaavilta käsityksiä syksyn aikana tulleiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta. Valtaosassa kaupunkeja ei uskota sen aiheuttavan isoja ongelmia. Kysely kattoi 26 kaupunkia.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita Kouvolan Keltakankaan tilapäismajoituksessa.
Turvapaikanhakijoita Kouvolan Keltakankaan tilapäismajoituksessa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Maakuntien keskuskaupungit suhtautuvat maltillisesti maahanmuuttajamäärien kasvuun.

Ylen alueradioiden alueidensa keskuskaupungeissa tekemän kyselyn mukaan syksyn aikana maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisen uskotaan onnistuvan ilman suurempia vaikeuksia. Vain Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa odotetaan ongelmia.

Vastuuhenkilöiltä kysyttiin muun muassa käsityksiä kaupunkeihin tulossa olevien humanitaarisin perustein oleskeluluvan saavien määrästä, heidän asuttamisestaan ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä koulunkäynnin ja päivähoidon järjestämisestä.

Kaupunkien valmiudet oleskeluluvan saaneiden kotiuttamiseen vaihtelevat

Syksyn turvapaikanhakijat ovat vastaanottokeskuksissa valtion vastuulla, mutta lupakäsittelyn jälkeen oleskeluluvan humanitaarisella perusteella saaneet siirtyvät kuntien asutettaviksi. Monilla paikkakunnilla kotouttamisesta on jo kokemusta, ja joissakin, esimerkiksi Salossa vasta opetellaan.

– Tämä on aika uusi ilmiö asiakokonaisuutena. Meillä on kokonaisuus valmisteilla, mutta ei vielä ole ratkaisuja tehty, toteaa Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko.

Myös siellä missä turvapaikanhakijoista on kokemusta, joudutaan miettimään, mitä juuri tämänkertaisten hakijoiden kanssa menetellään.

– Tästä joukosta on nyt suurin osa ollut yksinäisiä miehiä, mutta osa heistä tulee hakemaan perheiden yhdistämistä. Silloin tullaan tähän koko palveluverkon miettimiseen, ja se on meidän tehtävämme nyt, sanoo Vaasan sosiaalityön ja perhepalvelujen yksikön johtaja Erkki Penttinen.

Ongelmia odotetaan lähinnä etelän kasvukeskuksissa

Ylen alueradioiden kyselyssä maahanmuuttoasioista vastaavat uskoivat kaupunkien pääsääntöisesti selviävän oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta.

Eniten ongelmia povataan Etelä-Suomen kasvukeskuksiin, jonne kokemuksen mukaan valuu puolet kaikista turvapaikan saaneista.

– Tietysti kaikkein eniten uusien kuntalaisten palvelutarpeet näkyvät väittömästi perusopetuksessa ja myös varhaiskasvatuksessa. Ja sitten tietysti toinen iso kysymys on se, että kun pääkaupunkiseudulla on tunnetusti muutenkin aika vaikea asuntotilanne, niin mistä löytyy ihmisille asuntoja, pohtii Espoon maahanmuuttoasioiden päällikkö Teemu Haapalehto.

Palveluverkkoja joudutaan oleskelulupien selvittyä venyttämään, mutta paniikkinappulan painamiseen ei monilla paikkakunnilla ole tarvetta.

Oleskelulupien käsittelyssä menee vuosi, eli vastaanottokeskukset alkavat purkautua vasta ensi syksynä. Yletöntä kuormaa ei odoteta terveyskeskuksiin, maakunnista löytyy asuntoja kohtuullisesti tai hyvin, ja koulut ja päiväkodit pystyvät yleensä vastaanottamaan lapset, joita on pieni prosentti tulijoista.