Ohjaamosta nuori saa palveluja keskitetysti

Rovaniemen Nuorten Ohjaamo tarjoaa alle 30-vuotiaille yhteiskunnan palveluja keskitetysti yhdestä paikasta. Pienteollisuustalolla toimiva Ohjaamo pyrkii olemaan helposti lähestyttävä matalan kynnyksen paikka, johon tullakseen nuori ei tarvitse ajanvarausta tai erillistä lähetettä.

nuoret
Nuorten ohjaamon julisteita
Rovaniemen kaupungin kehittämispäällikön Tarja Saarelaisen haastattelu ja kuva: Vesa Vaarama / Yle

Mistä nuori saa ohjeita ja neuvoja kun tuntuu että ei oikein tiedä mitä tekisi?

Töitä pitäisi löytää, tai miettiä jotain koulutusta, taskussa kilisee viimeiset sentit, kaapissa on vain puoliksi syöty pitsa. Vuokra on maksamatta eikä mitään oikein saa aikaan.

Joka ainoaan asiaan pitäisi etsiä tietoa eri viranomaiselta, täyttää kymmeniä kaavakkeita että saisi jotain apua. Asumistukea, toimeentulotukea, opiskelupaikka, töitä.

Apua löytyy nyt Rovaniemeltä yhden katon alta Pienteollisuustalolta. Nuorten Ohjaamon ovi on avoinna eikä kynnystä, ainakaan henkistä sellaista ole. Sisään voi astua hakemaan vastausta yhtä lailla pieniin kuin isoihinkin kysymyksiin.

– Tämä on matalan kynnyksen palvelupiste kaikille nuorille. Voi kävellä sisään, tänne ei tarvitse ajanvarausta tai lähetettä. Jos ei ole koulupaikkaa tai työpaikkaa tai haluaa miettiä mitä lähtee tekemään niin tulee tänne, Rovaniemen kaupungin kehittämispäällikkö Tarja Saarelainen sanoo.

Ohjaamo on monipalvelupaikka

Yhden ihmisen asioita käsittelee useita eri viranomaisia eli palveluita hakiessa voi joutua juoksemaan talosta toiseen, tai nykyisin surfaamaan nettisivuilta toiselle. Jos joskus jonkun viranomaisen saa kiinni, ei välttämättä osaa kysyä juuri niitä kaikkia kysymyksiä mitä pitäisi tai täyttää juuri sitä tiettyä kaavaketta A 152 B.

Siinä käy herkästi niin, että on parempi nostaa kädet pystyyn. Tähän ongelmaan vastaa nyt Nuorten Ohjaamo.

– Meidän pitää saada parempaa vastaavuutta nuorten koulutus- ja työelämään siirtymiseen että meillä ei olisi näitä nuoria, jotka on työtä tai koulutusta vailla, kehittämispäällikkö Tarja Saarelainen sanoo.

– Meidän pitää toimia enemmän yhtenä organisaationa, että nuori ei tipahda siellä palvelujärjestelmässä.

– Että pystyttäisiin ajattelemaan, että meillä ei ole erikseen TE-toimiston palveluita, erikseen KELA:n palveluita, erikseen kunnan palveluita, erikseen koulutuspalveluita, vaan että nuoren näkökulmasta meillä on yksi palvelu, josta nuori pystyy valitsemaan ja me olemme siinä tukemassa häntä.