Pohjoismaat nokittelevat energiaverolla datakeskuksista

EU-tuomioistuimen tuore päätös olla sallimatta EU-kansalaisten tietojen vientiä Yhdysvaltojen maaperällä sijaitseviin datakeskuksiin on käynnistämässä Pohjoismaiden kesken verosodan. Suomi, Ruotsi ja Norja kisaavat suurien datakeskusten saamisesta alueilleen, aseenaan energiaveron alhaisuus.

datakeskus
CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen logo Kajaanin datakeskuksen seinällä
Kalle Heikkinen / Yle

Datakeskusten määrää Euroopassa tulee kasvattamaan EU-tuomioistuimen tuore päätös, jossa niin sanottua Safe Harbor -sopimusta (siirryt toiseen palveluun) ei enää noudatettaisi. Sopimuksen perusteella on voitu siirtää EU-kansalaisten dataa USA:n sillä ajatuksella, että Yhdysvalloissa on samanlaiset tietoturvatasot ja vaatimukset datan käytölle kuin EU:ssa, sanoo CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen Kajaanin datakeskuksen kehityspäällikkö Jukka-Pekka Partanen.

– Muun muassa tietovuotaja Edward Snowdenin tapauksessa on huomattu, että USA:n viranomaiset ovat tietyin valtuuksin päässeet kansalaisten dataan. Sen vuoksi päätöksen jälkeen Safe Harboria ei voida enää noudattaa. Se tarkoittaa sitä, ettei eurooppalaisten tietoja voida EU:n lakien mukaan siirtää Yhdysvaltoihin ilman erillistä sopimusta.

Energiaveron alhaisuus on ollut Suomen kilpailukyvyn nyrkki viimeisen vuoden ajan.

Jukka-Pekka Partanen

Neuvottelut asiasta ovat vielä kesken, mutta ellei sopimukseen päästä, päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että yhdysvaltalaiset yhtiöt joutuvat säilyttämään eurooppalaisten asiakkaiden datan Euroopassa, sanoo Partanen.

– Käytännössä se tarkoittaa, että muun muassa Facebook, Google ja muut sellaiset yhtiöt joutuvat investoimaan lisää datakeskuksia Eurooppaan.

Energiaverolla tehdään eroa kilpakumppaniin

Tässä rakosessa Pohjoismaat ovat huomanneet suuren potentiaalin. Kaikilla mailla on yhteiskunta ja infra hyvällä tolalla. Maa ei juuri järise eikä yhteiskunnan ilmapiiri ole levoton.

Tällaisia valtiollisia liikkeitä tehdään, koska jokainen valtio kilpailee niistä isoista asiakkuuksista.

Jukka-Pekka Partanen

Pohjoismaiden keskinäisessä kisassa aseeksi on muodostumassa energiavero. Suomi alensi suurien datakeskusten veroa noin vuosi sitten. Nyt Ruotsi ja Norja suunnittelevat alentavansa veroa.

– Energiaveron alhaisuus on ollut Suomen kilpailukyvyn nyrkki viimeisen vuoden ajan. Siitä on ollut merkittävä kustannussäästö suurille toimijoille. Nyt Ruotsi ja Norja ovat seuraamassa esimerkkiä ja hekin ovat pudottamassa verotusta, joka tiukentaa kilpailua Pohjoismaiden kesken, sanoo Jukka-Pekka Partanen.

– Datakeskusinvestoinnit ovat pitkäjänteistä touhua. Jos sen saa alueelle, sitä ei hevin siirretä. Ja kun on tiedossa, että paljon asioita tulee lähiaikoina tapahtumaan, niin tällaisia valtiollisia liikkeitä tehdään, koska jokainen valtio kilpailee niistä isoista asiakkuuksista, jatkaa Partanen.