1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jari Korkki

Jari Korkki: Puhemies kuplassa

Maailma palaa, mutta eduskunnan puhemiehen päällimmäinen huoli on pukea naiset körttiasuun, kirkui niin sanottu sosiaalinen media maanantaina. Totuus on vähän toinen, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

En tunne puhemies Maria Lohelaa (ps.) kovin hyvin. Hän on toisen kauden kansanedustaja, mutta en muista, että olisimme viime kaudella vaihtaneet sanaakaan. Minulla ei ole mitään tarvetta sen kummemmin puolustaa kuin moittiakaan Lohelaa, vastahan hän on aloittanut uudessa tehtävässään.

Olen kuitenkin yrittänyt ottaa selvää siitä, mikä hän on naisiaan. Se on jopa suhteellisen vaivatonta, sillä nyt kun Lohela on eduskunnan puhemies, pääsen tai joudun jatkuvasti työtehtävissä tilaisuuksiin, joissa hän on läsnä.

Näin kävi viimeksi maanantaina, kun Lohela oli Politiikan toimittajat ry:n aamiaisvieraana. Tilaisuus oli sinänsä tavanomainen, mutta sen jälkilöylyt vähintäänkin kummalliset.

Politiikantoimittajien aamukahvit
Puhemies Maria Lohela Politiikan toimittajat ry:n aamukahveilla 19.10. Vasemmalla puheenjohtaja Mari Haavisto (MTV), oikealla varapuheenjohtaja Martta Nieminen (HS).Jari Korkki / Yle

Lohela pitiaamukahveilla alustuksen, kuten vieraan tapana on. Muistiinpanojeni mukaan hän puhui eduskunnan sopeutumisesta evakkotiloihinsa, vilkkaasta kansainvälisten vierailujen syksystä, haastavasta taloustilanteesta, opposition varjobudjeteista ja uuden pääsihteerin valinnasta.

On siitä videotallennekin, jos joku ei usko.

Alustuksen jälkeen oli kysymysten vuoro. Puhemies ei väistellyt mitään asiaa, se tuli kyllä selväksi, että hän ei halua olla vahvojen edeltäjiensä tapainen poliittinen vaikuttaja. Pikemminkin pyrkimys on pysytellä politiikan ei ylä- vaan ulkopuolella.

Käytiin läpi pakolaiset, kansanedustajien palkkiot, perussuomalaisten sisäinen tila, kansalaisaloitteet ja rasismi. Joku kysyi kansanedustajien pukeutumisesta.

Kun pääsin toimitukseen, tein hyvässä järjestyksessä omat juttuni verkkoon, radioon ja televisiouutisiin. Sitten erehdyin kirjautumaan Facebookiin.

Siellä olikin jo täysi helvetti valloillaan. Profiilit punaisena jotkut karjuivat, miten ihmeessä se lahjaton perusmuija (ilmauksia tuntuvasti lievennetty) noin röyhkeästi pakottaa naiset körttipukuihin.

Kiehuvan kuplan pähkähulluin väite oli, että Lohela on muuttanut mieltään, kun hän kaksi vuotta sitten rivikansanedustajana oli täysistunnossa puolustanut naisten oikeutta pukeutua vapaasti kadulla. Aiheena olivat burkat ja huivikielto.

Ja nyt hän sitten olikin muka tehnyt täyskäännöksen, kun oli eduskunnan puhemiehenä vaatinut naisia peittämään eduskunnan istuntosalissa olkapäänsä.

Ikään kuin kyse olisi mitenkään samasta asiasta. Ja eduskunnan puhemiehelle tosiaan taitavat ihan pikkuisen myös istuntosalin käyttäytymissäännöt kuulua.

Mitähän Lohelasta tietävät ne, jotka ammentavat tietonsa pelkästään sosiaalisesta mediasta?

Tutkin sosiaalisen median noidankattilaa monttu auki. Roviota siellä jo sytyteltiin.

Tuntui kuin olisin palannut ulkoavaruudesta. Kun nyt kuitenkin satuin olemaan paikalla, niin kerron, mitä oikeasti tapahtui.

Tilaisuuden loppupuolella heitettyyn kysymykseen kansanedustajien pukeutumisesta Lohela vastasi sanatarkasti näin: ”Uskallankohan minä näin kuumaan perunaan sanoa yhtään mitään.”

Myönnän, että itsekin rohkaisin vastaamaan. Olisihan se kiintoisaa kuulla, miten nykyinen puhemies näkee tilanteen, johon myös edeltäjä Eero Heinäluoma (sd.) sai vuorollaan ottaa kantaa.

Lohela määrittelikin oman pukeutumisensa maltilliseksi ja konservatiiviseksi ja toivoi eduskunnan arvokkuuden nimissä edustajakollegoiltaan samaa.

Tämä ei tietenkään riittänyt vastaukseksi, vaan Lohelaa maaniteltiin vetämään konkreettista rajaa. Lopulta hän kertoikin erään vanhemman naispuolisen kollegan opastaneen, että olkapäät olisi hyvä peittää. Ja miehille hän niin ikään uteluihin vastaten suostui kelpuuttamaan siistit, tummat farkut.

En tiedä, tulinko tämän aamiaistapaamisen jälkeen tuntemaan Lohelaa yhtään sen paremmin kuin ennen. Sosiaalisen median viestejä lukiessa kävi kuitenkin täysin selväksi, että ihmiset, joilla ei voinut olla mitään käsitystä puhemiehen sanomisista, vetivät surutta mutkat suoriksi ja tulkitsivat tapahtunutta ainakin osin tahallaan vastoin parempaa tietoaan.

Mitähän Lohelasta tietävät ne, jotka ammentavat tietonsa pelkästään sosiaalisesta mediasta?

Minä sentään olin paikalla. Tässä vielä tuoreeltaan maanantaina kirjoitettu raporttini, siitä miten asiat koin.

Puhemiehen markkinoimaan arvokkuuteen kuuluu muuten myös teitittely. Se olisi pikkuisen helpompaa, jos eduskunnasta löytyisi yksikin kansanedustaja, joka osaa teititellä oikein, siis sanoa ”te olette tehnyt” eikä ”tehneet”.

Viimeksi sen osasi (suomeksi) Jörn Donner, ja hänenkin äidinkielensä on ruotsi.

Jari Korkki
kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja

Lue seuraavaksi