Tampere ei hätkähdä maahanmuuttajien määrää: "Ehdimme vielä miettiä palveluita"

Tampere ei ole vielä varautunut suuremman tulijajoukon kotouttamiseen tai heidän asumisensa järjestämiseen, mutta uskoo asian järjestyvän.

Kotimaa
Oppilaita koulutunnilla
Maahanmuuttajalasten valmistavaa opetusta Ruovedellä.Jukka Töyli / Yle

Tampere pitää todennäköisenä, että se joutuu jatkossa ottamaan vastaan enemmän oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia.

– Joudumme varmasti miettimään tässä uusiutuneessa toimintaympäristössä omaa kapasiteettiamme uudelleen, mutta se edellyttää myös valtion rahoituksen selkeää kasvua nykyisestä. Pallo on siis valtiolla tässä, sanoo Tampereen kaupungilla maahanmuuttoasioista vastaava Marja Nyrhinen.

Muiden maakuntien keskuskaupunkien tavoin Tampere suhtautuu maltillisesti maahanmuuttajamäärien kasvuun. Tampere ei ole vielä varautunut suuremman tulijajoukon kotouttamiseen tai heidän asumisensa järjestämiseen, mutta uskoo asian järjestyvän.

– Uskon, että ennen oleskelulupien mahdollista päätöstulvaa ehdimme vielä miettimään, miten pystymme lisäämään palveluiden määriä ja kenties tarjonnan variaatiotakin, Nyrhinen sanoo.

Lasten koulunkäynti taataan

Parhaiten Tampere on Marja Nyrhisen mukaan varautunut alaikäisten lasten koulunkäynnin järjestämiseen.

– Koulupuolen varautuminen on jo alkanut, sillä myös vastaanottokeskuksissa tai hätämajoituksessa olevat lapset menevät lain mukaisesti kouluun ja tähän on luvassa myös valtion rahoitusta.

– Päivähoitopaikkoja Tampere ei ole toistaiseksi lisännyt, mutta jos vanhemmat pääsevät työelämään tai opiskelemaan kursseille, näitä paikkoja lisätään.

Terveydenhuollon puolella Tampere arvioi, että henkilöstöä on lisättävä maahanmuttajien takia. Nyrhinen vakuuttaa, että rahat eivät ole muiden palveluista.

– Missään tapauksessa tämä ei vaikuta muiden kuntalaisten palvelujen määriin tai tasoon.

Viime vuonna Tampereelle tuli vajaat 240 pakolaistaustaista, oleskeluluvan saanutta ihmistä. Heistä kiintiöpakolaisia oli noin sata, loput tulivat turvapaikanhaun kautta tai perheenyhdistämisen turvin.