Kaksi kastitonta intialaislasta kuoli tuhopoltossa, ministeri puhui koirista

Kastijako on Intiassa laitonta, mutta silti voimissaan etenkin maaseudulla. Kastittomien asema on edelleen heikko.

Daliteja uskonnollisessa seremonissa Karnatakassa. Kuva: Manjunath Kiran / EPA

Ministerin ajattelematon tai asenteet paljastava kommentti koirien kivittämisestä kiristää kastiyhteiskunnan jännitteitä Intiassa.

Kaksi kastitonta pikkulasta poltettiin hengiltä tuhopoltossa Faridabadissa Pohjois-Intiassa tiistaina. Henkensä menettivät yhdeksän kuukauden ikäinen poika ja hänen 2,5-vuotias sisarensa. Heidän äitinsä on kriittisessä tilassa saatuaan palovammoja lähes koko vartaloonsa.

Hyökkäys on saanut kastittomat osoittamaan mieltään ja muun muassa tukkimaan päätien. Apulaisulkoministeri VK Singh kommentoi protesteja torstaina sanomalla, ettei hallintoa voi syyttää kaikesta, vaikkapa siitä, jos joku heittää koiraa kivillä.

Oppositio on syyttänyt Singhiä kastittomien eli dalitien vertaamisesta koiriin. Lausunto on moraaliton ja häpeäksi, oppositio sanoo ja vaatii Singhin eroa.

Singh syyttää vääristelystä

Singh on torjunut arvostelun sanomalla, että hänen kommenttiaan on tulkittu tahallaan väärin.

– Jos joku kuitenkin loukkaantui asiattomasti vääristellystä kommentistani, minua ei haittaa pyytää anteeksi. Singh sanoi.

Kastijako on ollut Intiassa kiellettyä 1940-luvulta asti, mutta se on edelleen voimissaan etenkin maaseudulla. Dalitit ovat alin luokka, joka usein kärsii ennakkoluulojen lisäksi väkivallasta.

Faridabadin isku, jossa perheen koti valeltiin yöllä bensiinillä, liittyi viranomaisten pitkäaikaiseen vihanpitoon mukaan kahden eri kastiin kuuluvan suvun välillä. Viime vuonna kiista vaati kolme ihmishenkeä. Tiistain iskusta on pidätetty neljä ihmistä.