Mestarileipurin yksinkertaiset ohjeet yrittäjyyteen – "Työ, työ ja työ, siinä on kolme tärkeintä ohjetta"

Mikkeliläisellä Raimo Liedeksellä on yli 40 vuoden kokemus leipuriyrittäjänä. Mies alleviivaa yrittäjän työnteon merkitystä.

Kotimaa
Raimo Liedes
Mikkeliläisellä Raimo Liedeksellä on vuosikymmenten kokemus yrittäjyydestä.Pekka Havukainen/Yle

Mikkeliläinen Raimo Liedes on ehtinyt toimia leipurina jo 50 vuotta ja lähes yhtä kauan mies on ollut yrittäjä.

– Aika pitkään sitä on tullut tehtyä. 50 vuotta on tätä leipurin uraa takana, ja 43 vuotta olen tainnut olla itsenäinen yrittäjä. Päivääkään en ole ollut palkkatöissä, se ilo puuttuu tykkänään, muistelee leipurin uransa perheyrityksessä 15-vuotiaana aloittanut Raimo Liedes.

Päivääkään en ole ollut palkkatöissä, se ilo puuttuu tykkänään

Raimo Liedes

Pohjanmaalta kotoisin olevan Liedeksen isällä oli jo aikanaan leipomo ja mies muistelee, että vaihtoehtoina oli mennä kouluun tai leipomoon. Liedes on yrittäjyytensä aikana ehtinyt näkemään niin lama-aikoja kuin nousukausiakin.

– Tämä on ollut mielenkiintoinen ja raskas taival, mutta päivääkään en vaihtaisi pois.

– Jos yrittäjäksi alkaa, niin kannattaa unohtaa ystävät, kaverit ja perhe. Se on viisi vuotta työtä yötä päivää, sen jälkeen voi pikkuisen valoa näkyä putken päässä, opastaa Liedes.

"Sitä työtä tehdään pyhää arkea melkein 24 tuntia vuorokaudessa"

Yrittäjyydestä unelmoiville Liedeksellä on antaa muutama yksinkertainen ohje.

– Työ, työ ja työ, siinä on kolme tärkeintä ohjetta. Ne kun muistaa, että sitä työtä tehdään pyhää arkea melkein 24 tuntia vuorokaudessa, niin kyllä se siitä pikkuhiljaa nousee, opastaa Liedes.

– Intohimoa täytyy olla. Yrittäminenhän on pirun hienoa, en valita sitä, että olen ryhtynyt yrittäjäksi, mutta harmittaa kun kansa luulee, että tämä on helppoa. Ei tämä helppoa ole, mutta joka päivä on pirun mielenkiintoinen. Jos haaveilee siitä, että ryhtyy toimitusjohtajaksi ja ajaa hienoilla autoilla, niin ei onnistu. Loppu on aika äkkiä.

Vaikeimmat hetkensä yrittäjänä Liedes koki 90-luvun laman aikana. Kaukana ei ollut sekään, että aika yrittäjänä olisi päättynyt.

– Oli se lähellä, että olisi lyöty lappu luukulle. Se oli pirun lähellä, mutta aamulla vaan ruvettiin aina tekemään töitä ja meinattiin, ettei tästä nousta kuin töitä tekemällä

– Sitten yksi aamu kävelin kaupungilla ja katsoin, että tuossa on yksi tyhjä liiketila. Soittelin numeroon ja siitä sitten lähdettiin, muistelee Liedes 90-luvun lama-aikaa.

Lomailu ei ole kuulunut sanavarastoon

Ramin Konditorian Liedes perusti vuonna 1997 ja nykyään Liedeksen kädenjälki näkyy Mikkelissä useammassa paikassa. Ramin Konditorialla on Mikkelissä neljä myyntipistettä ja yksi Kouvolassa.

Kyllä sellaisia viikon lomareissuja on silloin tällöin, mutta koskaan ei kolmea viikkoa

Raimo Liedes

– Silloin 50 vuotta sitten ei ollut mitään unelmaa, oli vain unelma, että saa tehdä töitä. Sitten kun muutettiin Mikkeliin 1985, niin alkoi ajatusmaailma olemaan sellainen, että itse myydään kaikki mitä itse tehdään, se on paras ratkaisu.

– Kivaltahan se tuntuu, että kansa tykkää tuotteista, mutta mitenkään rinta rottingilla ei passaa olla. Nöyränä otetaan vastaan se mitä tulee.

Nykyään Liedes on jo hieman löysännyt ruuvia työnteon suhteen. Mutta vain hieman.

– Olen ruvennut vähän laiskottelemaan ja pitämään lauantait vapaana.

– Armeija oli loma-aikaa, se oli hyvää aikaa. Kyllä sellaisia viikon lomareissuja on silloin tällöin, mutta koskaan ei kolmea viikkoa, se on mahdottomuus.