Trollhättanin kouluisku: Koko Ruotsi järkyttyi

Tämä on musta päivä Ruotsille, pääministeri sanoi. Kuninkaan mukaan Ruotsi on sokissa.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (oik.) saapui Trollhättaniin. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsia on kouluiskun jälkeen leimannut järkytys ja suru. Vastaavanlaista koulutragediaa ei ole Ruotsissa tapahtunut vuosikymmeniin.

– Tämä on musta päivä Ruotsille, pääministeri Stefan Löfven sanoi.

Hän matkusti Trollhättaniin ja vieraili muun muassa tapahtumapaikalla koulussa.

Trollhättanissa pääministeri suuntasi puheen koululaisille. Hänen mukaansa tapahtui sellaista, mitä ei koskaan saisi tapahtua.

– Lupaan kaikille koululaisille Ruotsissa, että teen kaikkeni, jotta te olisitte turvassa koulumatkalla ja koulussa.

Hän lupasi tukea kaikille asianosaisille.

Poliitikot laidasta laitaan ilmaisivat järkytyksensa ja surunsa. Myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ilmaisi surunsa, hänen mukaansa Ruotsi on sokissa.

– Tämä ei ole isku vain yhtä koulua vastaan vaan koko Ruotsia vastaan, totesi opetusministeri Gustav Fridolin uutistoimisto TT:lle.

Suru ja mielipaha siitä käsittämättömästä, mikä tapahtui Trollhättanissa. Ajatukseni ovat niiden luona, joita tämä kohtasi, kirjoitti Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Twitter-viestissä.

Moderaattien puheenjohtaja Anna Kinber-Batra kommentoi, että moni on nyt menehtynyt vastenmielisen väkivallanteon takia paikassa, jossa turvallisuus on tärkeintä, koulussa. Hän korosti asianosaisten auttamista.

Yksityisten henkilöiden järkytys näkyy esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kirkot ja monet vapaaehtoisryhmät tarjoavat keskusteluapua.

Mediassa ja internetsivuilla pohdittiin paljon, miten tapahtumasta puhutaan lasten kanssa. Ruotsin televisiossa oli illalla mahdollisuus nettikeskusteluun aiheesta asiantuntijan kanssa.