1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Pelon tunnetta ja auttamisen halua – Seinäjoella keskusteltiin turvapaikanhakijoista

Seinäjoella järjestetyssä turvapaikanhakijoita koskevassa keskustelussa päällimmäiseksi nousivat pelot ja auttamisen halu. Kysymyksiä sateli myös siitä, mitä turvapaikanhakijoiden ylläpitäminen maksaa. Mielipiteitä yleisössä sinkoili puolesta ja vastaan.

turvapaikanhakijat
Ihmisiä keskustelemassa turvapaikanhakijoista Seinäjoen kaupungintalolla.
Olli Koski/Yle

Seinäjoella turvapaikanhakijoista kokoontui keskustelemaan kaupungintalolle noin sata henkilöä. SPR:n koolle kutsumassa tilaisuudessa mielipiteet sinkoilivat laidasta toiseen. Tilaisuudessa kaupunkilaiset saivat esittää myös kysymyksiä SPR:lle, Seinäjoen kaupungille, Seinäjoen vastaanottokeskuksen johtajalle, poliisille ja ELY-keskukselle.

Monessa puheenvuorossa esiin nousi pelko turvapaikanhakijoita kohtaan. Esimerkiksi Seinäjoelle perustetun vastaanottokeskuksen naapurustosta oli lähtenyt liikkeelle useampi kriittinen asukas. Heillä oli pelkoja varsinkin omien lasten turvallisuudesta. SPR:stä ratkaisuksi tilanteeseen tarjottiin vierailemista vastaanottokeskuksessa ja tutustumista sen asukkaisiin.

Poliisi: Turvallista ja rauhallista

Poliisin mukaan turvallisuustilanne Seinäjoella on hyvä turvapaikanhakijoiden tulonkin jälkeen. Poliisipäällikön mukaan turvapaikanhakijoiden aiheuttamat tehtävät ovat pohjalaismaakuntien alueella vähäisiä verrattuna kantaväestö aiheuttamien tehtävien määrään.

Puheenvuoroja käytettiin myös pelkojen lietsomista vastaan. Lisäksi virkamieheltä ja poliitikoilta penättiin kantoja siitä, ovatko he vastaanottokeskuksen puolella vai sitä vastaan. Kiinnostusta oli myös siihen, miten henkilökohtaisesti ihmiset voisivat auttaa turvapaikanhakijoita. Vapaaehtoistoimintaa tuotiin esiin muutamassa puheenvuorossa.

Voivatko tulla talkoilemaan?

Seinäjoen tilaisuudessa esitettiin kysymys turvapaikanhakijoiden mahdollisuudesta osallistua talkootyöhön muun muassa urheilukilpailuissa. SPR:n vastaus kysymykseen oli kannustava. Talkootyö ja suomalaisten kohtaaminen on SPR:n mielestä tervetullutta aktiviteettiä turvapaikanhakijoille.

Kysymyksiä sateli myös talouden saralla. Kiinnostuksen kohteena olivat rahasummat, jotka liikkuvat turvapaikanhakijoiden ympärillä.

Lue seuraavaksi