1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Rutto piinasi ihmiskuntaa jo pronssikaudella

Tutkijaryhmä on löytänyt ruttoa aiheuttavaa bakteeria pronssikaudella eläneiden ihmisten jäänteistä. Löydön perusteella rutto näyttää olleen ihmisen vaivana jo paljon aiemmin kuin on luultu.

Ruttobakteeria on esiintynyt ihmisillä jo paljon aiemmin kuin tähän saakka on luultu, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Joukko tutkijoita keräsi näytteitä noin sadan Keski-Aasiassa ja Euroopassa eläneen ihmisen jäänteistä. Tutkijat löysivät ruttoa aiheuttavan bakteerin seitsemän ihmisen jäännöksistä.

– Yllätyimme, kun löysimme sen 3000 vuotta aiemmista näytteistä kuin olisi pitänyt, kertoo Simon Rasmussen Tanskan teknillisestä yliopistosta.

Tutkijoiden löydösten mukaan ruttoa aiheuttavaa bakteeria on ollut ihmisellä jo noin 2800 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tätä ennen varhaisin todiste rutosta on ollut noin vuodelta 540.

Ruttobakteeri, jonka tutkijat löysivät Euroopan ja Aasian varhaisista asukkaista, ei ollut samanlainen kuin esimerkiksi mustan surman keskiajalla aiheuttanut bakteerimuoto.

Pronssikauden ihmisten ruttobakteeri ei pystynyt esimerkiksi levittäytymään kirppujen mukana, kuten myöhemmät tuhoisat bakteerimuodot.

Uusi löytö saattaa tutkijoiden mukaan auttaa selittämään joidenkin historiallisten tautiepidemioiden syitä, jotka ovat vielä hämärän peitossa.