1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Lehtitieto: Saksa nopeuttaa karkotuksia jo ensi viikosta lähtien

Saksassa on tällä hetkellä noin 200 000 ihmistä, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan.

Kuva: Sophia Kembowski / EPA

Saksa on ottamassa käyttöön turvapaikkahakemusten nopeutetun käsittelyn jo huomenna lauantaina. Tämä merkitsee, että hylkäyspäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita voidaan alkaa karkottaa jo ensi viikolla.

Asiasta kertoo noin 30 sanomalehteä julkaiseva Redaktionsnetzwerk Deutschland -yhtiö.

Alun perin turvapaikkahakemusten nopeutettu käsittely oli määrä aloittaa vasta marraskuun alussa.

Saksassa arvioidaan olevan nyt noin 200 000 ihmistä, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan ja joiden on poistuttava maasta. Heistä 130 000 on jo saanut kielteisen päätöksen. 70 000 puolestaan on peräisin sellaisista maista, jotka on todettu turvallisiksi.

Saksan liittovaltio ja osavaltiot valmistautuvat palauttamaan turvapaikanhakijoita kotimaihinsa mm. reittilennoilla sekä mahdollisesti myös Saksan ilmavoimien Transall-kuljetuskoneilla.

Zeit-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Saksa oli tänä vuonna elokuun loppuun mennessä karkottanut jo 11 500 henkilöä, tuhat enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Lisäksi 21 000 on palannut vapaaehtoisesti Saksan myöntämän tukiohjelman kautta. Viranomaisten tiedossa ei ole, kuinka moni on päättänyt palata omatoimisesti.

Turvapaikan saaville tehostettu tukiohjelma

Saksan parlamentti hyväksyi viime viikolla kovan keskustelun jälkeen tiukennuksen turvapaikanhakijoiden saamaan rahalliseen tukeen. Turvapaikanhakijat asuvat jopa kuusi kuukautta vastaanottokeskuksissa, jonka aikana he eivät välttämättä saa lainkaan rahallista tukea, ainoastaan materiaalista apua, kertoo Frankfurtes Allgemeine Zeitung (FAZ) (siirryt toiseen palveluun).

Ne, jotka ovat saamassa turvapaikan, saavat aiempaa nopeammin apua kotoutumiseen.

Turvapaikan saaneiden olisi päästävä mahdollisimman nopeasti kielikurssille. Tässä on kuitenkin kotoutmisen suuri pullonkaula.

Tälle vuodelle on Saksassa varattu kielikurssipaikka 190 000 henkilölle. Tarvetta olisi kuitenkin viisinkertainen määrä.