Suomalaisgraafikko meni hämilleen: "Aivopierusta" lähtenyt sarjakuva nousi netti-ilmiöksi neljässä päivässä

Kuopiolaislähtöisen graafikon Karoliina Korhosen luoma Finnish Nightmares -sarjakuva on kerännyt Facebookissa jo yli 70 000 tykkääjää ympäri maailmaa.

Kotimaa
Kuopiolaislähtöisen Karoliina Korhosen luoma Finnish Nightmares -sarjakuva.
Karoliina Korhonen

Moni Facebook-kävijä on tällä viikolla saattanut törmätä Finnish Nightmares -nimisissä sarjakuvissa seikkailevaan suomalaiseen Mattiin. Tämä pyöreäpäinen, Väinämöisen hattuun pukeutunut Matti edustaa tavallista suomalaista ihmistä. Jotain perisuomalaista, kuten sarjakuvan luoja kuopiolaislähtöinen Karoliina Korhonen kuvaa. Matti on ihastuttanut sosiaalisen median käyttäjät niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

– Moni varmasti samaistuu Mattiin. Ehkä se on se vahva kiusaantuminen kaikesta, puntaroi nykyisin Pohjois-Suomessa asuva Korhonen.

Ehkä se on se vahva kiusaantuminen kaikesta.

Karoliina Korhonen

Digitaalisen viestinnän parissa työskentelevä 26-vuotias Korhonen naurahtaa olevansa itse naispuolinen Matti. Hän paljastaakin sarjakuvien tapahtumien olevan pitkälti omasta elämästään.

Sarjakuvien Matti kohtaa elämässään tämän tästä kiusallisia tai hämmentäviä tilanteita. Matille on vaivaannuttavaa kuulla kehuja ja hän esimerkiksi oudoksuu linja-autossa viereen istahtavaa ja juttelevaa ventovierasta, kuten suomalaisilla on tapana.

Kuvakaappaus Finnish Nightmares -sarjakuvista.
Karoliina Korhonen

Sarjakuva sai alkunsa sattumalta

Korhosen sarjakuva sai alkunsa maanantaina ja on neljässä päivässä ehtinyt kerätä yli 70 000 tykkääjää ympäri maailmaa. Korhonen kertoo hämmentyneenä, että eräänlaisena "aivopieruna" alkunsa saanut sarjakuva syntyi aivan sattumalta.

– Mitään en suunnitellut, enkä hakenut vaikutteita. Ajattelin huvittaa paria kaveria kiusallisilla tilanteilla. Mulle ei tullut mieleenkään, että tästä tulisi mikään ilmiö, myöntää Korhonen.

Koska _Finnish Nightmares _syntyi sattumalta, ei Korhosella alunperin ollut minkäänlaisia tavotteita tai agendaa sarjakuvan suhteen. Tästä syystä hänen on vaikea arvioida tavoitteitaan sarjakuvan suhteen.

– Tavoite on julkaista Facebookissa jotain noin kerran viikossa ensi viikosta lähtien. Valmiita sarjakuvia ei ole, mutta ideoita olen kirjannut ylös sitä mukaa, kun niitä on tullut. Viikonloppuna olisi tarkoitus tehdä varastoon muutamia strippejä, kertoo suosiostaan yllättynyt Korhonen.

Runsaasti yhteydenottoja ja ehdotuksia

Korhosen sarjakuva on herättänyt mielenkiintoa ympäri maailmaa. Facebook-kommenteista voi päätellä, että Matin edesottamuksiin on tehty tuttavuutta laajalti.

– Olen saanut todella paljon yhteydenottoja ympäri maailmaa. Suurin osa palautteesta on ollut positiivista.

Paitsi että sarjakuva on saanut runsaasti positiivista palautetta ja kehuja, niin Korhonen on saanut myös ehdotuksia uusiin strippeihin.

Minulle on tullut yhteydenottopyyntöjä liittyen esimerkiksi maahanmuuttajien ja pakolaisten integroitumista helpottaviin projekteihin.

Karoliina Korhonen

– Minulle on tullut yhteytenottopyyntöjä liittyen esimerkiksi maahanmuuttajien ja pakolaisten integroitumista helpottaviin projekteihin.

Korhonen kertoo olevansa erittäin hämillään sarjakuvan aiheuttamasta Facebook-suosiosta. Hän tyytyy toteamaan, ettei osannut maanantaina odottaa sarjakuvalla olevan muutamassa päivässä kymmeniä tuhansia tykkäjiä ja antavansa aiheesta haastatteluja.

– Sarjakuva jatkuu niin pitkään, kun keksin aiheita. Jos ihmiset näistä tykkäävät, niin miksei niitä sitten tekisi, lupailee Korhonen.