Outolintu kirjailijaksi: Juha-Pekka Koskinen pitää messuesiintymisistä

Hämeenlinnalainen kirjailija Juha-Pekka Koskinen on paitsi ahkera kirjoittaja, myös ahkera esiintyjä. Helsingin kirjamessuillakin hän on keskustelemassa vähintään neljä kertaa. Kirjailija myöntää pitävänsä esiintymisistä, koska se on nykyisin merkittävä osa kirjailijan työtä.

kirjallisuus
Juha-Pekka Koskinen Hämeenlinnan rautatieasemalla
Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinnalainen tuottelias kirjailija Juha-Pekka Koskinen on julkaissut tukuttain (siirryt toiseen palveluun) eri lajityyppien teoksia, joista Ystäväni Rasputin oli vuonna 2013 ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Hän käy mielellään erilaisissa kirjallisuustapahtumissa, mutta joskus pitkät matkat rassaavat.

– Jos ajatellaan, että käyn jossain kirjastossa esiintymässä, joka itsessään vie puolisen tuntia tai kolme varttia, ja matkat neljä tuntia suuntaansa, niin kyllähän se rasittavalta tuntuu, sanoo Koskinen. – Se paikan päällä olo on aina mukavaa.

Moni kirjailija kuitenkin karsastaa julkisia esiintymisiä.

– Näinhän se on, noin pääsääntöisesti. Jos kirjailija haluaisi esiintyä, niin kai hän olisi näyttelijä tai laulaja, Koskinen naurahtaa.

Julkiset tilaisuudet ovat luonteeltaan kuitenkin sellaisia, että niissä kohdataan lukijoita. Koskisen mukaan tällaiset tilaisuudet eivät ole niin stressaavia, pikemminkin kotoisia.

– Tällaiset kirjamessut ovat kuitenkin niin megalomaanisia markkinointitilaisuuksia, että sellaiselle kirjailijalle, joka haluaa olla rauhassa, niin se on varmasti aika stressaavaa, pohtii Koskinen.

– Moni tietysti jääkin pois ja se näkyy osaltaan myös kirjamessujen esiintyjälistassa, huomauttaa Koskinen.

Lukijan kohtaaminen lämmittää

Esiintymistilaisuuksissa tulee aika usein lukijakontakteja.

– Viime aikoina ihmiset ovat tulleet aika monasti vanhojenkin kirjojeni kanssa juttusille ja hakemaan niihin nimmareita, mikä on tosi mukavaa. Joskus joutuu toteamaan, että ahaa, sulla on tämmönen, täähän on loppuunmyyty, eihän tätä ole saanut vuosikausiin enää mistään.

JP Koskinen arvelee, että esiintymiset vaikuttavat "varmaan jollain lailla" kirjamyyntiin, vaikka ei tiedäkään miten myynti on messujen jälkeen lähtenyt käyntiin.

Joskus joutuu toteamaan, että ahaa, sulla on tämmönen, täähän on loppuunmyyty, eihän tätä ole saanut vuosikausiin enää mistään.

Juha-Pekka Koskinen

– Ihmiset eivät välttämättä osta kirjoja sieltä messuilta, mutta tulevat kuuntelemaan niitä juttuja ja ne jäävät hautumaan jonnekin ja sitten myöhemmin tekevät ehkä sen ostoksensa, tuumii Koskinen.

Kustantajille on tietysti tärkeää, että kirjat myyvät. Kirjailija Koskinen taas ei kirjoittaessaan ajattele, ostaako tätä kukaan.

– Kun kirjoitan, en ajattele mitään muuta, en taloutta, en markkinointia, en edes kohderyhmää. Haluan tehdä kirjan omilla ehdoillani, omalla tavallani ajattelematta mitään ylimääräistä.

– Kun kirja on tehty ja saatu pakettiin ja kustantamo lähtee sitä myymään, niin kyllä mä sitten ajattelen, että kuinka sitä saa myytyä. Varmaankin Amerikassa saatetaan ajatella amerikkalaisittain myyviä aiheita ja kirjoitetaan niistä, ja se on ihan ok, jos tuntee sellaiset aiheet omakseen. Itse en ole lähtenyt sillä tavalla liikkeelle kertaakaan.

Juha-Pekka Koskisen voi tavata Helsingin kirjamessuilla (siirryt toiseen palveluun) ainakin lauantaina kello 10.15 ja 14.30 sekä sunnuntaina kello 16.