1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oikeus hylkäsi syytteen törkeästä petoksesta – WinCapita-jutussa valtiolle satoja tuhansia euroja

Oulun käräjäoikeus hylkäsi sijoitusklubi WinCapitaan liittyvässä rikosjutussa syytteen törkeästä petoksesta. Oikeus tuomitsi oululaismiehen menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yli 400 000 euroa.

Kuva: Tiina-Leena Kurki / Yle

Oulun käräjäoikeus on hylännyt 69-vuotiasta oululaismiestä vastaan nostetun syytteen törkeästä petoksesta. Juttu liittyy sijoitusklubi WinCapitaan.

Käräjoikeus katsoi perjantaina antamassaan tuomiossa muun muassa, että mies uskoi vahvasti klubin toimintaan ja sen oikeellisuuteen. Lisäksi mies oli ilmoittanut klubista saamiaan tuloja verottajalle. Käräjäoikeduen mielestä myös se puoltaa jossain määrin käsitystä siitä, ettei mies nähnyt rahatuloissa rikollista luonnetta.

Käräjoikeus katsoo, että miehen tahallisuus on jäänyt näyttämättä, joten oikeus hylkäsi syytteen törkeästä petoksesta.

Yhdeksän yksityishenkilöä vaati mieheltä vahingonkrovauksia, mutta käräjäoikeus hylkäsi heidän vaatimuksensa.

Rikohyöty valtiolle

Oulun käräjäoikeus tuomitsi miehen menettämään valtiolle  saamansa rikoshyödyn eli 416 256 euroa.

Käräjäoikeus oli vuoden 2010 tammikuussa määrännyt miehen kiinteää omaisuutta hukkaamiskieltoon yli 440 000 euron arvosta. Käräjäoikeus alensi vakuustakavarikkoa siten, että se riittää kattaamaan perjantaina tuomitun rikokssen tuottaman talouden hyödyn määrän.

Oikeus määräsi, että takavarikko pidetään voimassa, kunnes käräjäoikeuden tuomio tulee lainvoimaiseksi.

Syyttäjän mukaan miehen saama nettohyöty on ollut ainakin 440 808 euroa, jota syyttäjä vaatii tuomittavaksi valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä. Lisäksi syyttäjä vaatii, että miehelle määrätty hukkaamiskielto ja vakuutustakavarikko on pidettävä edelleen voimassa.

Mies kiisti syyskuisessa oikeudenistunnossa syytteet ja rangaistusvaatimukset sekä rikoshyödyn menettämisen valtiolle. Asianomistajien vaatimuksia hän vaatii hylättäväksi.