Palestiinalaiset Ylen toimittajalle: Juutalaisten uudisasukkaiden tihutyöt lietsovat väkivaltaa

Israel kiistää väitteet, että armeija suojelisi laittomuuksiin syyllistyviä juutalaisia uudisasukkaita. Palestiinalaisten oliiviviljemiä Länsirannalla on saapunut suojelemaan vapaaehtoisia israelilaisia ja ulkomaalaisia poimijoita, kertoo Ylen ulkomaantoimittaja Tapani Hannikainen.

Ulkomaat
Vapaaehtoiset aktivistit korjaavat satoa arabiviljelijöiden tukena.
Tapani Hannikainen / Yle

Burinin kylä Nablusin kaupungin lähellä on yksi tärkeimpiä oliivinviljelyn alueita Länsirannalla.

Palestiinalaisten elinkeino on kuitenkin käymässä hankalaksi, valittaa maanviljelijä Abed. Hänen mukaansa noin 30 siirtokuntalaista tuli alas mäeltä kasvot peitettyinä runsas viikko sitten.

– He hakkasivat meitä, rikkoivat auton ja varastivat kamerat ja puhelimet. Sen jälkeen siirtokuntalaiset sytyttivät osan oliiviviljelmistä palamaan, Abed kertoo.

Oliiviviljelmien ja palestiinalaisten suojaksi on tullut ulkomaalaisia vapaaehtoisia. Yhden heistä, britin, siirtokuntalaiset mukiloivat sairaalakuntoon.

– Olemme kärsineet siirtokuntalaisten väkivallasta 30 viime vuotta, Abed sanoo.

Hänen mukaansa tihutyöt jatkuvat koko ajan. Viljelyksiä tuhotaan ja vesiä myrkytetään.

Abed sanoo, ettei koskaan unohda vuotta 2009, jolloin siirtokuntalaiset kaatoivat kaikki hänen liki sata oliivipuutaan. Hän arvelee, että juutalaisten uudisasukkaiden tarkoituksena on ajaa arabit pois asuinsijoiltaan.

Siirtokunnat on todettu kansainvälisen oikeuden vastaisiksi.

Abed esittelee poltettua oliiviviljelmää
Abed esittelee poltettua oliiviviljelmää.Tapani Hannikainen / Yle

Siirtokunta rakennettu vuoren laelle

Laajat viljelykset ulottuvat melko korkealle vuoren rinteeseen. Sen huipulla on 1 200 asukkaan Yitzharin siirtokunta, joka rakennettiin 31 vuotta sitten.

Portilla on aseistautunut ortodoksijuutalainen vartija. Asiattomilla ei ole pääsyä sisään eikä meitäkään päästetä porttia pitemmälle.

Autollaan portista sisään ajava Hillal Reinus suostuu antamaan lyhyen haastattelun autonsa ikkunasta.

– Elämä on täällä fantastista. Hienointa on asukkaiden yhteenkuuluvuuden tunne. Sekä se, että asuinpaikka on vuoren huipulla, hän sanoo.

– Olemme arabikylien ympäröimänä täällä, mutta emme ole arabien kanssa missään yhteydessä. Ajamme vain ohi.

Hillal muistuttaa, että aikoinaan arabit kävivät rakennustöissä siirtokunnassa.

– Silloin he tajusivat, kuinka meihin pitää suhtautua ja että me olemme tästä alueesta vastuussa, hän sanoo.

Sotilaat varjelevat siirtokuntia

Hillal kiistää, että siirtokuntalaiset olisivat koskaan hyökänneet palestiinalaisten oliivinviljelijöiden kimppuun. Hän sanoo Länsirannalle saapuneiden eurooppalaisten aktivistien olevan häiriönaiheuttajia, jotka itse provosoivat siirtokuntalaisia.

Hillalin mukaan siirtokuntalaisilla on tiivis yhteys Israelin armeijaan. Heiltä saa suojaa silloin kun sitä tarvitaan.

Arvostelijoiden mukaan armeija katsoo vierestä, kun siirtokuntalaiset tuhoavat palestiinalaisten omaisuutta. Tämän Hillal kiistää.

Palestiinalaisia oliiviviljelijöitä suojaamassa on myös israelilaisia nuoria.
Palestiinalaisia oliiviviljelijöitä suojaamassa on myös israelilaisia nuoria.Tapani Hannikainen / Yle

Aktivistit ihmiskilpinä

Palestiinalaisten oliiviviljelmältä löytyy yksitoista aktivistia, ja heidän joukostaan myös kolme israelilaista.

– Toimimme ihmiskilpinä suojellaksemme palestiinalaisia, rabbi Arik Aschraman sanoo.

Rabbin mukaan tyypillisiä tihutöitä ovat oliivipuiden polttaminen ja hakkaaminen nurin, myös pahoinpitelyt.

Osa aktivisteista on ulkomaalaisia, muun muassa brittejä ja yhdysvaltalaisia. Brittiläinen Helen kertoo, että hän oli paikalla näkemässä, kun siirtokuntalaiset hyökkäsivät aktivistien kimppuun ja lähtiessään sytyttivät puita palamaan.

Palestiinalaisten auttajat ruokatauolla
Palestiinalaisten auttajat ruokatauolla.Tapani Hannikainen / Yle

”Taloni tuhottiiin kolmeen kertaan”

Viereisessä Huwairan kylässä lounastauolla olevat miehet pitävät siirtokuntalaisten tekoja yhtenä syynä väkivallan kärjistymiseen eri puolilla Länsirantaa ja Itä-Jerusalemia.

Palestiinalaishallinnon opetusministeriössä työskentelevä Basel Dmaidi on sitä mieltä, että uuden väkivallan kierteen takana on pohjimmiltaan palestiinalaisalueiden miehitys ja juutalaisasutusten kasvattaminen.

– Taloni on tuossa lähellä. Siirtokuntalaiset ovat tuhonneet sen kolmeen kertaan, siistiin pukuun sonnustautunut virkamies Dmaidi sanoo. Hän lisää, että läheisellä armeijan tarkastuspisteellä uudisasukkaat ovat polttaneet arabien autoja.

"Armeija ei suojele rikoksentekijöitä"

Israelin ulkoministeriön tiedottaja Emmanuel Nahshon kiistää jyrkästi, että Israelin armeija suojelisi laittomuuksiin syyllistyneitä siirtokuntalaisia.

– Ihmiset, jotka ovat tehneet rikoksia, joutuvat oikeuteen, olivat he siirtokuntalaisia tai eivät. Armeijan tehtävänä ei todellakaan ole suojella rikoksista epäiltyjä, Nahshon sanoo.

Tapani Hannikainen, Länsiranta