Onko kaapissasi Tom of Finland -taidetta? Helsingin Taidehalli on kiinnostunut

Tom of Finlandin laajaan näyttelyyn etsitään täydennystä suomalaisten seiniltä, pöytälaatikoista ja kotialbumeista. Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen tiedetään lahjoittaneen töitään malleina toimineille armeijakavereilleen.

kulttuuri
Tom of Finland, Untitled, 1962.
Tom of Finland, Untitled, 1962.Jean Vong

Helsingin Taidehalliin avattavaan Tom of Finland -näyttelyyn etsitään täydentävää aineistoa tavallisilta suomalaisilta. Taidehalli on kiinnostunut Touko Laaksosen (1920–1991) varhaisajan töistä, sota-aikana tehdyistä piirroksista, graafisen suunnittelun töistä sekä Laaksosta ja hänen perhettään esittävistä valokuvista.

Entuudestaan tuntemattomia teoksia saattaa löytyä yksityishenkilöiltä, sillä taiteilija piirsi armeijakavereistaan muotokuvia, jotka hän usein lahjoitti malleilleen. Varhaiset teokset on signeerattu TL tai TVL. Laaksonen palveli jatkosodassa Suomenlahden linnakesaarilla ja myöhemmin Helsingissä ja Viipurinlahdella.

Henkilökuvasta tarkempi

Ensi kevään lopulla avautuva näyttely sisältää piirustuksia, paperinukkeja, guasseja, kuvasarjoja ja kollaaseja kuuden vuosikymmenen ajalta. Teokset on lainattu yksityisiltä keräilijöiltä, säätiöiltä ja museoilta ympäri maailmaa.

Näyttely pyrkii täydentämään Touko Laaksosen henkilökuvaa. Taiteilija tunnetaan homoeroottisista ja maskuliinisista piirroksistaan, jotka ovat maailmanlaajuisesti herättäneet keskustelua seksuaalisesta monimuotoisuudesta, tasa-arvosta sekä pornografian ja taiteen suhteesta.

Näyttely toteutetaan yhdessä newyorkilaisen näyttelytilan Artists Spacen kanssa. Siellä Tom of Finland oli esillä viime kesänä. Suomessa näyttely avataan 7. toukokuuta 2016.