Hyppää sisältöön

Trollhättanin suomalaiset: Kouluhyökkäys rasististen tekojen jatkumoa

Lähes joka neljäs Trollhättanin asukas on ulkomaalainen. Kaupungissa asuu yli 14 000 ihmistä, jotka ovat syntyneet muualla kuin Ruotsissa.

Kronan-koulun pihalle sytytettiin kynttilöitä kouluhyökkäyksen uhrien muistoksi. Kuva: Adam Ihse / EPA

Torstain kouluhyökkäys on osa rasististen tekojen jatkumoa Ruotsissa, uskovat Trollhättanin suomalaiset. Ruotsissa on tänä vuonna muun muassa sytytetty tuleen 15 pakolaisten vastaanottokeskusta. SR Sisuradion toimittaja Ulla Rajakisto kertoo, että kaupungissa pelätään uusia maahanmuuttajiin kohdistuvia hyökkäyksiä.

– Pelko vain syvenee. Tekijällä oli rasistinen motiivi tekoonsa, ja koska kyse on monikulttuurisesta paikasta, jossa ei ruotsalaisia paljon enää asukaan, niin rasistisia tekoja nimenomaan pelätään. Ihmiset haluavat tulla rauhaan ja sitten tehdään tällaista, Rajakisto kertoo.

Rajakisto rinnastaa kouluhyökkääjän niin kutsuttuun Lasermieheen, John Ausoniukseen, joka ampui maahanmuuttajia elokuun 1991 ja helmikuun 1992 välisenä aikana. Hän ampui yhtätoista ihmistä, joista yksi kuoli. Rajakiston mielestä Ruotsissa esiintyy nyt samantapaista vihapuhetta ja rasismia kuin Ausoniuksen aikana.

– Nyt on näitä polttopommeja, vastaanottokeskuksia poltetaan, tällaista signaalia on paljon ja sitten tämä tällainen teko.

"Ilmapiiri on epätoivoinen"

Rajakisto oli torstaina paikan päällä Kronogårdenissa ja kuvailee, kuinka tavallisesti hyvin vilkas ja eläväinen kaupunginosa, hiljeni muistamaan kouluhyökkäyksen uhreja.

– Ilmapiiri on epätoivoinen ja todella surullinen. Kronogårdenissa mielet olivat todella matalalla, kun eilen siellä kuljin ja kävelin. Tavallisesti se on hyvin villkas ja monikulttuurinen paikka. Nyt siellä oli pieniä ryhmiä, keskustelemassa hiljakseen ja tukemassa toisiaan, SR Sisuradion toimittaja Ulla Rajakisto kertoo.

"Kaupunki on eriytynyt"

Lähes joka neljäs Trollhättanin asukas on ulkomaalainen. Ulkomaalaisten määrä on kasvanut tuhannella neljän viime vuoden aikana, suurin osa on tullut pakolaisina. Kaupungissa asuu yli 14 000 ihmistä, jotka ovat syntyneet muualla kuin Ruotsissa.

– Kaupunki on aika eriytynyt. Kronogårdenin kaupunginosassa asuu hyvin vähän ruotsalaisia. Siellä on ennen ollut paljon suomalaisia, mutta suomalaisiakaan ei ole enää paljon, sanoo Ulla Rajakisto.

Kronogården oli Trollhättanin suomalaisyhteisön keskus 1970- ja 1980-luvulla. Siellä on suomenkielisiä esikoulu- ja koululuokkia. Kronan kioulu- ja kulttuurikeskus on yhä suomalaisten tapaamispaikka.

Trollhättanin Suomi-seuran puheenjohtaja Ilkka Pasanen tunsi torstaina kuoliaaksi puukotetun kouluavustajan.

– Tunnelma on totta kai järkyttynyt. Ei voi olla muuta. Olen tavannut tämän kouluavustajan, joka tapettiin. Tiedän kaverin, Pasanen kertoo ääni väristen.

20-vuotiasta kouluavustajaa ylistetään Ruotsissa sankarillisuudesta. Hän yritti suojata lapsia ja riisua kouluhyökkääjän aseista, mutta menetti itse henkensä.

Suomalaiset toiseksi suurin ulkomaalaisryhmä

Trollhättanissa asuu nykyään noin tuhat suomalaista. Suomalaiset ovat entisen Jugoslavian alueelta muuttaneiden jälkeen kaupungin toiseksi suurin ulkomaalaisten ryhmä. Suomalaiset muuttivat Trollhättaniin 1960- ja 1970-luvulla työvoimasiirtolaisina. Kaupungissa sijaitsi Saab Automobilen pääkonttori.

– Tulihan tänne satatuhatta suomalaistakin tähän maahan. Toki töihin kaikki, mutta työllisyystilanne on hieman toinen kuin silloin aikoinaan. Sitä helposti ajatellaan, että töitä pitäisi tulla tekemään, mutta maailman tilanne on hieman toinen tänä päivänä, Suomi-seuran puheenjohtaja Ilkka Pasanen huomauttaa.

Trollhättanin työttömyysaste on 14 prosenttia, ja Saabin konkurssi jätti lähes 4 000 ihmistä työttömäksi neljä vuotta sitten.

Ruotsin maahanmuuttovirasto arvioi, että maahan voi tänä vuonna saapua 190 000 turvapaikanhakijaa. Trollhättan on tänä vuonna ottanut vastaan 185 pakolaista.