1. yle.fi
  2. Uutiset

SPR suunnittelee uutta vastaanottokeskusta Turkuun

Uusi vastaanottokeskus voisi aloittaa toimintansa Turun Mäntykodissa jo marraskuussa. Jos uusi vastaanottokeskus perustettaisiin, voisi SPR purkaa hätämajoitustiloja.

turvapaikanhakijat
Varsinais-Suomessa on 1 200 turvapaikanhakijaa, joita Maahanmuuttovirasto ei ole vielä haastatellut. Kuva Pansion vastaanottokeskuksesta Turusta.
Ari Welling / Yle

SPR:n Varsinais-Suomen piiri suunnittelee uuden vastaanottokeskuksen perustamista Mäntykotiin. Samalla hätämajoitustiloja voitaisiin purkaa.

– Hätämajoitustilat ovat tilapäistä asumista varten. Turvapaikanhakijat joutuvat odottamaan turvapaikkapäätöstä pitkään, joten haluamme majoittaa heidät vastaanottokeskuksiin, SPR:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen kertoo.

Turvapaikanhakijat joutuvat odottamaan päätöstä turvapaikasta keskimäärin seitsemän kuukautta. Heikkisen mukaan todellinen aika voi kuitenkin olla pidempi.

– Ei ole tarkoituksenmukaista pitää ihmisiä joukkomajoituksessa koulujen lattioilla. Hätämajoituksessa ihmiset eivät myöskään ole vastaanottokeskuksen palveluiden piirissä.

Vastaanottokeskuksessa henkilökuntaa on enemmän kuin tilapäisessä hätämajoitustilassa. On johtaja, sosiaalityöntekijä, terveydenhoitaja ja ohjaajia.

– Vastaanottokeskuksessa ihmiset voivat elää normaalia arkea, Heikkinen huomauttaa.

Käyttöön jo marraskuussa

Mäntykodissa olisi paikat 180 henkilölle. Heikkisen mukaan tiloihin on tehtävä pieniä muutoksia, joiden toteuttamisesta sovitaan parhaillaan Turun kaupungin kanssa. Muutosten tekemisen ei kuitenkaan pitäisi viedä kovin kauaa.

– Ajatus on, että vastaanottokeskus saataisiin käyttöön marraskuussa, Heikkinen sanoo.

Myös muita vastaanottokeskuksia suunnitellaan. SPR käy selvittelytyötä muun muassa Uudenkaupungin kanssa. Siellä sopivia tiloja ei löydy kaupungilta, mutta keskusteluja käydään sairaanhoitopiirin kanssa.

Vastaanottokeskusta kaavaillaan myös Loimaan Alastarolle.

– Tilat on katsottu ja kaupungin johdon kanssa keskusteltu. Loimaan kaupunginhallitus käsittelee asiaa muistaakseni marraskuun alkupuolella, Heikkinen toteaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Aamuset (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi